De veghe în lanul de secară

"De veghe în lanul de secară"este titlul unei cărţi scrise de misteriosul scriitor american J.D. Salinger.Am auzit de această carte citind despre autorul ei care deşi a trăit până în 2010 n-a mai publicat nimic din 1965.Nu m-am apucat de citit cartea având aşteptări extraordinar de mari pentru că din experienţă ştiu că dacă o carte a fost extrem de bine vândută sau un film a avut parte de multă publicitate nu e musai că o să-mi şi placă.

Totuşi o oarecare prejudecată am avut şi asta s-a tradus prin faptul că ştiind că e o carte cu greutate am ales să o am,să o citesc în varianta adevărată,nu de pe calculator sau ceva.Mi-am luat-o de la librăria online libris.În 24 de ore mi-a şi ajuns acasă şi m-am băgat cu ochii în ea.

Dacă vreţi să ştiţi adevărul,mi-a plăcut cartea.În special prima parte.Personajul principal şi naratorul este Holden Caulfield.Un adolescent "miserupist" şi cu bani.Tipul îşi relatează în amănunt plecarea de la ce-a de a 4-a şcoală de la care a fost dat afară şi hoinăreala lui de câteva zile prin New York.Îi era greu să se ducă acasă pentru că acolo îl aşteptau părinţii care numai bucuroşi nu se numea că erau în urma isprăvii lui.Dacă ai fost adolescent şi îţi aminteşti de perioada aceea n-ai cum să nu te regăseşti pe undeva.
Cum vă spuneam mi-a plăcut mai mult la început.Mi-a plăcut mai ales faptul că Holden e genul care nu poate să-i înghită pe cei prefăcuţi sau tâmpiţi dar şi pentru că are simţul umorului.Necazul e ca pe parcurs descoperi ca Holden are o problema.Si problema asta e tocmai felul lui de a se raporta la lumea din jur.Pentru el aproape oricine e prefăcut sau snob si cam toate îl deprimă.Mai nimic nu-i mai face plăcere.Cu toate acestea "De veghe în lanul de secară" nu e o carte care o poţi abandona înainte să ajungi la ultima pagină.E o carte atât de bine scrisă încât e în stare să transpună pe oricine în lumea naratorului,e mai tare decât un film 3D,chiar ai impresia că Holden Caulfield e lângă tine şi îţi povesteşte.Merită citită,pe bune.

5 comentarii:

 1. Este o carte excelentă şi mă bucur că ai vorbit despre ea.

  RăspundețiȘtergere
 2. Si eu mi-am propus inca din facultate sa o citesc, dar inca n-am avut ocazia. Oricum este pe lista! Numai bine!

  RăspundețiȘtergere
 3. Mmm... ii faci o descriere atat de frumoasa :), incat ma faci curios, si intr-o zi am sa-i intreb pe prietenii mei daca au cartea :). Inainte mergeam la biblioteca, unde gaseam tot felul de carti, insa am devenit comod, in plus prefer singuratatea, cand citesc ceva.

  RăspundețiȘtergere
 4. Anonim19:37

  Nu stiu daca mi-ar mai placea la fel de mult ca in liceu, cand am citit-o, dar acela a fost un moment potrivit de lectura, iar cartea imi aduce amintiri placute, chiar daca nu mai tineam minte despre ce era vorba in ea!!! :)) Dar stii cum esti in liceu - sau poate nu toata lumea a fost la fel?! - un pic mai melancolic, mai introvertit - si personaje de tipul H. Caulfield iti par Doppelgaengerul tau.

  RăspundețiȘtergere