Întâiul Mai

Acum mai bine de o jumătate de secol, pe 1 mai 1945, Guvernul Groza a organizat “Primul 1 Mai liber” şi astfel am intrat şi noi în rândul "lumii bune" şi cu această găselniţă. Dacă vă întrebaţi cum a pornit acest fenomen, vă scutesc de un google search: hăhăăt departe, taman în Australia, în 1856 i-au zis ei May Day. Ce era? Recunoaşterea prin lege a 8 ore de muncă zilnic, lucru care acum cred că ni se pare atât de banal.

Evident că Întâiul Mai a căpătat alte energii şi implicaţii odată cu a două Internaţională Socialistă. Culmea, totul a pornit din sânul capitalismului, când în minunatele State Unite ale Americii în 1886 polţia intră în forţă, ca în filmele Hollywood-iene, şi deschide focul asupra unor protestatari (grevă generală de 3 zile), un anarhist detonează o bombă artizanală şi scandalul e gata: arestări, procese, spânzurări publice - afacerea Haymarket.

Azi deschid televizorul. În Germania..anarhişti vs. polizei (se pare că e tradiţie deja la ei), în Mother Russia "Jos expansionismul american! Plecaţi din Libia!", în multe alte ţări (Franţa la loc de cinste) marşuri, proteste comuniste sau anarhiste. Secera şi ciocanul încă o dată aruncate în lupta propagandistică. La noi: cort, izolir, munte, mare, Vama Veche, bere, mici, iarbă verde. Cine să mai defileze, cine să mai protesteze? La distracţie ne descurcăm de minune aici în estul Europei. Uităm de zilele negre trecute şi încercăm să ne descurcăm cum putem în zilele gri de acum.

Cineva mai în vârstă zicea la un moment, după un lung oftat: "Ie grieu, maică!" (scris cum se pronunţă) şi nu am putut să atac aceste vorbe. Înţeleg acum că persoana a folosit un prezent continuu, dacă imi pemiteţi. Adică a fost, este şi va fi greu pentru om, pe această lume. Marea majoritate nu a trecut încă peste greutăţile materiale, care stau practic şi la baza protestelor de pe mapamond. Cum să ajungă la alte dileme, diferite de "Hmm, oare imi ajung banii luna asta.."? Nu e vreme..la distracţie până mai puteţi, mâine începe munca!

Aaa da, încă ceva. A fost beatificat Papa Ioan Paul al II-lea. Încă un pas şi ajunge Sfânt..cel puţin după Biserica Catolică. Dar asta e altă poveste.

Până data viitoare, numai bine!

9 comentarii:

 1. Interesanta aceasta istoria a zilei de 1 Mai! Si tu cum te-ai petrecut???

  RăspundețiȘtergere
 2. Foarte multe discuţii, de fiecare dată, asupra acestei teme. Unii sunt serioşi, alţii fac haz, muncitorimea înjură printre dinţi, cel puţin la noi, mulţi consideră că 1 Mai nu înseamnă decât grătare, eventual cafteală, aşa cum au făcut nişte români prin Austria, americanii anunţă că l-au omorât DIN NOU pe Bin Laden... Da, a fost beatificat Ioan. Multe discuţii şi pe această temă - poate că, totuşi, ar trebui respectaţi nişte paşi. L-am admirat pe Ioan, trebuie să recunosc.
  În rest, Mihai, numai bine în toate, mi-a plăcut cum ai condus ideile în postarea asta...

  RăspundețiȘtergere
 3. Da, am observat si eu discrepanta intre ce faceau ceilalti „iuropeni” si ce faceau românii noștri care făceau gratare si beau bere din banii de alocatie ai copiilor! Numai bine! Observ ca postarea nu e semnata Mihai Motrescu!

  RăspundețiȘtergere
 4. Şi cu asta, am mai întors o filă :)

  RăspundețiȘtergere
 5. a te beatifica= a te imbata postmortem?

  RăspundețiȘtergere
 6. La noi cu un mic si o bere ai terminat orice protest !

  RăspundețiȘtergere
 7. Am petrecut un 1 Mai senzational: stat in casa toata ziua din cauza racelii... La tine cum fu?

  RăspundețiȘtergere
 8. Hai ca 1 Mai a picat duminica anul asta! N-a fost cine stie ce! :D

  RăspundețiȘtergere
 9. "Ie grieu, maică!"
  Si va fi si mai "bine"!

  RăspundețiȘtergere