Mihai Smighelschi -un erou al libertăţii cu rădăcini bucovinene


Astăzi am descoperit în ziarul adevărul un  român care a care a trăit versul acela din imnul naţional"Viaţă-n libertate ori moarte strigăm toţi"..Este vorba despre Mihai Smigleschi.Acum vre-o doi ani am citit în jurnalul lui Vasile Motrescu,un bucovinean ,luptător anticomunist,următoarea frază
"Iubesc libertatea mai mult decât viaţa" Mi-a plăcut enorm această afirmaţie. Coincidenţă,sau nu.Mihai Smigleschi este un român născut în Braşov din părinţi bucovineni...Am bănuit că este bucovinean după numele lui rusesc/ucrainean.În Bucovina sunt cei mai mulţi cu asfel de nume.

În anul 1987 Mihai Smigleschi în calitate de elev al Şcolii de Ofiţeri de Aviaţie a fost suficient de inteligent şi de nebun pentru a se arunca din raiul comunist spre libertate cu 700 de kilometri pe oră.Aceasta este viteza cu care a trecut ilegal Dunărea şi toată Bulgaria la bordul unui avion de vânătoare riscând să se lovească de pământ sau să fie doborât de la sol.A urcat la bordul avionului la Buzău pentru un zbor de antrenament şi după ce a simulat prăbuşirea a dispărut de pe radar zburând într-o cursă năucitoare spre libertate la maxim 150 de metri deasupra solului .În 45 de minute a fost în Turcia unde a aterizat pe un drum de ţară.A fost preluat de turcii care nu erau comunişti şi care l-au servit cu kebab şi Coca Cola şi i-au permis să ceară azil politic în SUA.Nu s-a mai întors niciodată în România pentru că a fost condamnat în lipsă la o pedeapsă de 25 de ani de închisoare.Astăzi trăieşte în SUA unde este directorul de proprietăţi al aeroportului din Knoxville...Puteţi citi aici pe larg povestea lui demnă de un scenariu de film.
      
 Vă întrebaţi de ce am scris despre el? Am scris pentru că dacă aş fi pus să construiesc statuia libertăţii în România i-aş da chipul lui Smigleschi.El este dovada că nici măcar o carieră de succes nu te făcea fericit în comunism,nici măcar zborul care te face să te simţi atât de liber nu putea compensa lipsa libertăţii adevărate.

6 comentarii:

 1. Cinste lui! Foarte interesanta povestea de viata a acestui roman.

  RăspundețiȘtergere
 2. Sunt de acord cu tine. Oamenii care au sacrificat totul pentru libertate, care s-au opus dictaturii, indiferent de pierderile lor, merita tot respectul.
  Pacat ca romanii au pierdut dragostea de libertate, iar cei mai varstnici au devenit melancolici dupa cozile infernale de la alimentarile comunismului.

  RăspundețiȘtergere
 3. Anonim23:27

  Cel putin jenant!!!

  RăspundețiȘtergere
 4. e usor sa arunci cu vorbe cand nu ti le asumi.Semneaza-te si nu o sa sterg comentariile,

  RăspundețiȘtergere
 5. Frumoasa poveste, Mihai :). De multe ori ma intalnesc cu oameni care imi spun " era mai bine atunci, aveai casa, serviciu". Si le raspund ca prefer sa libertatea de acum, decat sa traiesc cu teama, si cu pumnul in gura de atunci. N-am gustat decat pana pe la 15 ani din comunism, insa a fost de ajuns, ca sa-mi dau seama cum stau lucrurile.

  RăspundețiȘtergere