Bucovineni de aur - Ilie Ţugui

Din punctul meu de vedere omul ideal este un omul altruist.
Pe vremea când regimul comunist îşi înfingea rădăcinile canceroase în societatea noastră au fost câţiva oameni altruişti, mult prea puţini, care cu preţul vieţii au încercat să se opună...Au fost oamenii liberi pe care i-a durut nedreptatea făcută altora.Unul dintre ei a fost Ilie Ţugui.

Ţugui a fost Ofiter activ in Armata, cu gradul de capitan in UM 01929 Targu Mures.A fost omorat in 1964 in Penitenciarul Militar de Maxima Siguranta Targu-Mures, unde isi ispasea pedeapsa la care fusese condamnat pentru tradarea regimului comunist


In hotararea de condamnare se retinea ca Ilie Tugui, "in perioada 1960-1963, fata de mai multi ofiteri si subofiteri, in mod repetat si organizat, a calomniat si defaimat oranduirea socialista in Romania, afirmand despre colectivizarea agriculturii ca s-a facut in mod fortat, iar despre nivelul de trai ca este redus, iar in scrisorile adresate unor organe centrale de presa si radio, a adus aceleasi calomnii, defaimand relatiile cu Uniunea Sovietica". "Defaimarea" se produsese prin scrisorile pe care ofiterul Ilie Tugui le-a trimis Radio Televiziunii Romane, in iulie 1963, si redactiei ziarului "Scanteia", in noiembrie 1963. In ele, capitanul isi exprima nemultumirea fata de anexarea Basarabiei si a Nordului Bucovinei la URSS, fata de politica adoptata de regimul din acea perioada in relatia cu imperiul sovietic si descria saracia si nemultumirile taranilor, ca urmare a procesului de colectivizare fortata. Cele doua documente au fost trimise de catre destinatari la Ministerul Afacerilor Interne, la UM 0123.


Fratele geamăn a lui Ilie Ţugui trăieşte şi acum la mine în sat.Astăzi am stat cu fiul lui la masă.Pavel Ţugui, frate cu Ilie era Minstrul Adjunct al Culturii la acea vreme şi a fost dat afară datorită faptelor fratelui său.El trăieşte şi acum în Bucureşti în vârstă de 90 de ani.
     Pentru că despre Ilie Ţugui nu se ştie unde este îngropat nu voi putea pune vreodată o floare pe mormântul acestui om de aur însă am putut în amintirea lui să scriu acest articol.

3 comentarii:

 1. Oameni d-ăștia simpatici sunt peste tot, numai că nue există alți oameni care să vorbească despre ei.

  RăspundețiȘtergere
 2. A fost un patriot....si au fost atatia ca el de care nu stie nimeni!

  RăspundețiȘtergere
 3. http://86.125.17.36/Fise%20matricole%20penale%20-%20detinuti%20politici/T/T%2012.%20Troaca%20-%20Tzunibel/Tugui%20Ilie%20V/index.php

  Ai aici fişele matricole penale ale acestui erou.
  Am văzut acolo că a decedat la Târgu Mureş.

  baftă.

  RăspundețiȘtergere