Preţuri mai mari la grăsimi în Danemarca

Încercând să mai facă un pas în direcţia "statul te vrea sănătos" Danemarca le dă peste degete celor care întind prea des cuţitul la pachetul cu unt.De la 1 octombrie în ţara vacilor orice aliment care conţine grăsimi saturate în proporţie mai mare de 2,3% va fi taxat suplimentar cu 2,6 euro per kilogram de grăsime conţinut.Astfel preţul untului va creşte cu 30% , cipsurile se vor scumpi cu 8% şi "oleul" de floarea soarelui cu 7%.

  Măsura a fost adoptată(de parcă ar fi fost orfană) de guvernul danez pentru a determina scăderea ratei obezităţii în rândul populaţiei.În Danemarca se estimează că 10% din populaţie este obeză valoarea fiind sub media europeana .Până acum doar Ungaria a mai introdus o astfel de taxă pe grăsimi luna trecută.Mai mult ungurii taxează şi produsele care au un conţinut mai mare de 20 mg de cofeină per 100 ml.Cât despre taxa pe grăsimi, o aplaud pentru că trebuie cumva stăvilit apetitul unora care au impresia că o să scârţâie pe la încheieturi dacă nu înneacă totul în grăsime...Taxa pe cofeină de la unguri nu prea se justifică din moment ce au apărut studii care arată un efect benefic al acesteia....Într-o vreme se vorbea şi la noi despre taxa pe fast food, nu mai aud nimic acum..

3 comentarii:

  1. Interesant... chiar nu stiam ca se fac chestii de genul. Acum... treaba nu e doar sa pui taxe pe grasimi, e nevoie sa schimbi putin si mentalitatea cumparatorului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred ca sunt bune atatea taxe, poate una si buna ar fi extrem de folositoare: taxa pe prostie.

    RăspundețiȘtergere
  3. cunosc un danez si mereu imi spune cat de mandrii sunt ei (marea majoritate) de tara lor. chiar daca sunt o tara mica ca marime si populatie, au totusi o mare putere economica, capatata tot prin mici chestii precum aceasta idee de taxa.

    RăspundețiȘtergere