Paienjenel - Patrick McGrath

Am luat cartea din titlul de la librăria online libris ţinând conte de recomandarea Iuliei Kelt.care descris-o ca fiind: cartea ei "de suflet" .Citind scurta descrierea de pe libris.ro am găsit că voi avea de a face cu un autor şi o carte cel puţin interesante aşa că am şi luat-o.

Uneori am impresia că poate e mai bine să citeşti o carte fără a citi de pe coperta cărţii detalii de genul"Scriind cu mână de maestru,McGrath ne atrage în irealitatea coşmărească a minţii schizofrenice.Îţi năduşesc palmele, nu alta" - Daily Mail. Alteori mă gândesc că poate e bine să fii avertizat cât de cât asupra conţinutului unei cărţi pentru a nu ajunge să o arunci după primele 10 pagini.

      Pentru mine care am fost intrigat întotdeauna de subiectul bolilor psihice fraza de pe coperta cărţii a fost un motiv în plus să mă apuc de carte chiar dacă nu stau prea bine cu timpul.Am început să citesc "Păienjenel" acasă, la Vicov într-o dupamiază umedă,ceţoasă.Am descoperit repede aceeaşi vreme şi în carte,aceeaşi pâclă umedă care te îndeamnă să ţii capul în jos, să priveşti mai degrabă spre interior.
     Dennis Cleg, eroul cărţii se află în Estul Londrei la o pensiune.S-a întors din Canada după 20 de ani.Locurile prin care a copilărit îi stârnesc amintiri motiv pentru care se hotărăşte să ţină un jurnal.Treaba asta însă îl solicită destul de mult pe  pentru că trebuie să se lupte cu nişte zgomote ciudate ce se aud din pod, cu un miros persistent de gaz, frica de a nu-i descoperi cineva jurnalul şi alte necazuri.În plus chiar amintirile ce se înşiră în jurnal, uneori parcă fără voia lui,îi stârnesc acestuia stări neplăcute.Ba chiar câteodată sunt atât de puternice că sunt în stare să topească cei 20 de ani trecuţi şi să amestece prezentul cu trecutul...Totuşi jurnalul trebuie scris pentru că numai aşa Dennis poate afla ce s-a petrecut în propriul lui trecut îceţoşat...Oare chiar poate?...O să vedeţi voi...

5 comentarii:

 1. Trebuie sa iti spun ca cele mai frumoase surprize le-am avut in cazul cartilor despre care nu stiam nimic (decat titlul si autorul). Probabil faptul ca pasesti nestiutor si ca nu ai habar nici macar de tema generala a cartii, contribuie la creearea unui impact mai semnificativ.
  Insa, de multe ori e nevoie de o mica ,,reclama" care sa ne atraga atentia si sa faca sa vrem sa lecturam cartea respectiva.
  ,,Paienjenel" pare interesanta, mi-am notat titlul si autorul :) Ai vazut ,,A beautiful mind" (film)? daca nu, ti-l recomand cu drag, sunt convinsa ca iti va placea. Are ca subiect tot mintea umana paranoica, schizofrenica.

  RăspundețiȘtergere
 2. am fazut doar niste faze din filmul asta, mi-a fost recomandat inca de acum 4 ani si inca n-am apucat sa il vad, mi-am amintit de el cand am citit cartea :) o cred ca o sa il caut sa ma uit :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Pare foarte interesanta cartea si m-a dus si pe mine cu gandul tot la "A beautiful mind". Ma alatur si eu recomandarii de a-l vedea.
  Nu stau nici eu foarte bine cu timpul, ba chiar ma chinui de ceva timp sa termin cartea pe care o citesc acum, dar mi-am pus pe lista si titlul recomandat de tine. :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Mah...eu cred ca tu vrei sa ma faci sa cetesc cartea :))

  RăspundețiȘtergere
 5. Acum văd articolul ăsta. Pe bune? E cartea mea preferată! :)

  RăspundețiȘtergere