De ce anvelope de iarnă?

Indiferent cât  de "limuzină" sau cât de "cazan" e o maşină există un element esenţial care nu depinde de marca sau vechimea maşinii.Aţi ghici, e anvelopa.Toate maşinile de făcut îngheţată care merg pe drum nu stau lipite  de asfalt cu fiecare roată.Nu cu toată roata(ar fi culmea)  ci doar cu 150 cm pătraţi din suprafaţa ei(cam cât o palmă).Fenomenele care au loc pe acea suprafaţă fac zilnic diferenţa dintre agonie şi extaz, dintre plăcerea de a conduce şi catastrofă.Acceleraţie, frână, viraj, derapaj, fizic toate acolo au loc dar în condiţii cam diferite de  la iarnă la vară  şi de la umiditate la uscat.

Dacă de suprafaţa drumului se ocupă mămica natură şi statul (cum poate şi el săracul) de suprafaţa cealaltă, a roţii, se ocupă profesioniştii de la Michelin.Prin intermediul campaniei O initiativa pentru siguranta rutiera  Michelin ne atrage atenţia că :

 • Folosirea anvelopelor de iarnă  nu este doar un moft al guvernului care vrea să mai scoată indirect nişte bani din buzunarul şoferilor ci aceasta creşte siguranţa rutieră.
 • Atunci când temperatura de afară coboară sub 7 grade Celsius apar modificări atât la nivelul drumului cât şi la nivelul anvelopei care schimbă condiţiile de rulare.De aceea Michelin recomandă folosirea obligatorie a anvelopelor de iarnă atunci când temperatura coboară sub 7 grade, acestea îmbunătăţesc frânarea, tractiunea si manevrabilitatea vehicululi
 • O anvelopă de  iarnă Michelin permite o franare de 2 ori mai scurta pe zapada decat o anvelopa de vara.(Pe bune, s-au făcut teste)
 • Chiar dacă toată lumea ştie că anvelopele de iarnă se uzează mai repede aceasta, la fel ca existenţa lui Moş Crăciun, este o minciună.Aşadar puteţi să montaţi din timp anvelopele de iarnă, astfel încât să nu fiţi luat prin surprindere de vremea rea sau de aglomeraţia din atelierele auto.
Caracteristici îmbunătăţite ale anvelopei de iarnă se datorează unei compoziţii speciale a acesteia.Compoziţie care se bazează pe un compus numit silica plus alte minunăţii tehnice cum ar fi uleiul de floarea soarelui conţinut de anvelopele Michelin Alpin care le permite acestora să aibă o aderenţă mai bună pe drumul umed sau acoperit cu zăpadă.
     Forma anvelopelor de iarnă este şi ea diferită de a celor de vară fiind adaptată pentru zăpadă, umiditate sau noroi .Lamelele speciale concepute pentru anvelopele de iarnă, oferă tracţiune excelentă pe suprafeţe înzăpezite acţionând ca nişte “gheare” care se înfig în zăpadă. În plus, noroiul nu rămâne blocat în banda de rulare.
Deci cum ar veni, toate drumurile duc la Roma şi toate caracteristicile anvelopei de iarnă Michelin duc la o eficienţă maximă pe zăpadă sau gheaţă.
Articol scris prentu campania O iniţiativă pentru siguranţa rutieră derulată de Michelin în colaborare cu Blogal Initiative

4 comentarii:

 1. Cei care judeca, fac un calcul simplu :
  *cat costa echiparea de iarna
  *cat costa o masina busita
  *cat costa spitalizarea
  *cat costa viata ta

  RăspundețiȘtergere
 2. Anonim08:50

  @albinuta : foarte bun comentariul tau

  RăspundețiȘtergere
 3. Sunt foarte importante cauciucurile de iarna, dar lumea nu prea isi da seama.

  RăspundețiȘtergere
 4. daca soferii ar fi mai atenti vor observa diferenta, iarna clar trebuiesc anvelope de iarna fara nici un fel de discutie, parerea mea

  RăspundețiȘtergere