Românul cel poet şi arhitect

În comuna mea de baştină şi cred că nu numai acolo se întâmplă un fenomen interesant.Oamenii cum apucă un ban din străinătate sau de acasă încep să construiască.Atunci vin prietenii şi cunoştinţele cu "idei ajutătoare". La acestea se adaugă super pertinentele sfaturi ale "meşterilor" şi "maiştrilor" care ieri erau la sapă sau în fabrică şi azi sunt plini de idei "constructive"... că doar pe bani şi ursul joacă.


(sursa).Click pe imagine pentru a mări.
Cineva mi-a cerut zilele trecute o părere.Vrea să-şi facă în casă scări cu granit şi inox.Îl costă cam 3500 de euro în condiţiile în care el câştigă 5 mii de euro pe an.Nişte scări de lemn l-ar costa maxim 1000 de euro şi după mine ar fi mai potrivite pentru interiorul unei case de locuit.De 2500 de euro ar putea să mănânce timp de 7 ani câte 1 kilogram de banane pe zi sau 2 kg de mere  împreună cu nevastă-sa şi pruncii  pentru că acum mănâncă la fel de prost ca majoritatea românilor.Dacă o investiţie în sănătate i s-ar părea inutilă atunci ar putea investi banii în ceva care i-ar aduce un venit în viitor...dar el vrea scări "moderne"

Dealfel tot observ un "nu ştiu ce vreau" în domeniul construcţiilor.Oamenii îşi fac casă dar nici nu o termină bine şi constată că a pus prea multe geamuri la nord, că bucătăria este prost amplasată, că nevastă-sa avuse totuşi idei bune când i-a spus el că e proastă.Şi dă-i cu frustrările şi modificările....Cred că dacă s-ar calcula în bani toate aceste modificări sau investiţii inutile pe care le face omul de rând ar ieşi o sumă colosală de pierderi Nu mai iau în calcul snobismul unora care îi împinge la adevărate tâmpemii.Dacă nu poate bietul să-şi facă toată casa ca cea din telenovelă măcar un colţ, un stâlp să fie...şi la final casa arată ca un om cu trening, pantofi de lux şi clop ardelenesc în cap...Oare când se vor învăţa românii că banii daţi unui arhitect nu sunt bani aruncaţi ci sunt o investiţie care te scuteşte mai pe urmă de cheltuieli inutile şi multe neplăceri?

2 comentarii:

  1. Nu e vorba numai de arhitectura, problema e ca ne pricepem la toate.
    Facem arhitectura mai bine ca arhitectii ca doar e casa noastra si stim ce vrem, facem medicina mai bine ca medicii - un tratament naturist si imi trece, facem psihologie mai bine ca psihoterapeutii - n-am nimic, sunt normal, restul sunt nebuni s.a.m.d Cei mai bogati se pricep mai bine la design interior decat designerii de interior si eventual darama peretii de rezistenta... E o competenta generalizata.
    Singurul domeniu in care nu suntem deloc competenti e materia autoanaliza-autocritica

    RăspundețiȘtergere
  2. si incapăţânarea asta de a ne considera atotştiutori ne costă..pe toţi ne costă..am avut un profesor genial de biofizică în anul 1 care la primul curs ne-a desenat pe tabla cum cu cat eşti mai educat cu atat iti dai seama ca stii mai putine...

    RăspundețiȘtergere