Un doctor absolut interesant

Ionuţ Şendroiu,medic de bord.

Lucrez pe o nava al carei echipaj e format din 150 de oameni din 25 de ţari, de pe 5 continente. Limba oficiala la bord este engleza, stâlcita de limba materna a fiecaruia. Când spun limba oficiala la bord, ma refer la engleza marinareasca si engleza de câmp petrolier, vorbita de tipii de la foraj. Atunci când isi dau cu ciocanul peste degete, toţi vin la mine vorbind si gesticulând in pasareasca lui. Doar câţiva stiu cum se spune la diaree in engleza. Experienţa mi-a aratat ca, in astfel de situaţii, cea mai eficienta strategie pentru un diagnostic corect este sa lasi pacientul sa se exprime in limba lui si in stilul naţiei din care face parte, decât sa il constrângi sa se chinuie intr-o limba din care nu cunoaşte decât cuvinte gen şurub, valva, babord si tribord.

Sa luam, de exemplu, o banala durere de cap. Pentru asa deranj, nu se prezinta decât naţiile latine.
Pacientul sud-american
Este un martir. De obicei intra in cabinet cu aerul lui Isus, care si-a lasat crucea la uşa.
“Hola, Doctor!!Tengo un grrrrran dolorrrr de cabeza!”. Când zice “grrrrran” tremura hubloul. Gesturi largi cu degetele rasfirate, chestie care, in condiţii de tangaj, presupune o anumita concentrare. Nu e chiar simplu, mai ales daca te doare capul. Descrierea durerii te face sa crezi ca in locul lui ai fi murit deja de o jumatate de ora: “Es un dolor appppplassssante”. La applasante (apasatoare) incep sa zdrangane fiolele prin sertare. Cel puţin jumatate dintre ei folosesc adjectivul “infernal”, pronunţat IN-FER-NAL, pentru o durere a carei intensitate este de obicei descrisa de un pacient roman cu expresia “naşpa, frate!”.

Pacientul italian
E intotdeauna pe moarte. Nu vine singur, ci insoţit de trei, patru conationali. Toţi italienii de la bord stiu ca a plecat la infirmerie si suna in timpul consultaţiei sa afle cum se simte. Nevasta-sa suna de obicei dupa un sfert de ora, dar nu te poţi inţelege cu ea, pentru ca maica-sa plânge pe fundal, iar doua trei matusi ţipa sa o liniştesca. Consultaţia decurge greu...continuarea poveştii aici(link) şi partea a doua aici
Articolul acesta este cam copiat de la Groparu da nu cred că-i stres având în vedere că şi el l-a luat de pe DailyCotcodac.Faza e că nu m-am putut abţine să nu vi-l prezint pe Dr.Ionuţ Şendroiu.L-am descoperit pe DailyCotcodac şi am stat câteva ceasuri şi i-am citit aproape toate articolele scrise pe site.Le puteţi găsi şi voi grupate aici

3 comentarii:

  1. =))) Dumnezeule, mai bine nu citeam! Firele din gura mea care-mi tin operatia intr-o singura bucata risca sa se rupa din cauza rasului! =)))
    Saptamana frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc ca m-ai facut sa rad cu hohote.....si sti ca rasul e bun !

    RăspundețiȘtergere