Vă este frică de doctor?

Iatrofobia este definită ca fiind frica excesivă de personalul medical iar tripanofobia este termenul ştiinţific pentru frica de injecţii.Cele două fobii sunt foarte răspândite şi sunt considerate a fi o combinaţie de fobie socială şi algofobie (frica de durere).Fobiile au fost mereu exploatate fie pentru a creea impresie artistică (poveşti sau filme de groază) fie în scopul de  a controla, manipula pe cineva.

În SUA de exemplu când vine vorba de iatrofobie domină "impresia artistică" costumele de asistentă sunt printre cele mai vândute costumaţii de Halloween. La noi în schimb am observat pe mulţi care îşi controlează copii cu ameninţări mafiote de genul "o chem pe tanti asistenta să-ţi dea injecţie"...Mi se pare cam terorist să te porţi aşa cu copii tăi.Numai fratele ucrainiencei mele când vrea să fie ironic cu noi ne spune că le va fi tare greu la copii noştri când o să fugim şi eu si Ana( care va fi asistenta de la anul) după ei cu seringa prin casă...

Părerea mea este că dacă un părinte vrea să i se poarte copilul cât de cât normal când merge cu el la doctor ar fi de bine să nu-i creeze acestuia a priori impresia că doctorul şi asistenta sunt Lucifer şi cu mama lui Iuda Iscarioteanul.
   Un copil care e ameninţat de 10 ori pe zi cu doctorul şi injecţia când  se vede în faţa cabinetului medical îşi aminteşte de toate păcatele şi greşelile lui iertate şi neiertate îmaginându-şi că în minutele următoare va plăti...Într-aşa o situaţie e şi normal să facă criză cu nervul pentru că el are atunci un nivel de stres mai mare de cum a avut Michael Jackson când stătea la poarta lumii celeilalte aşteptând să vadă: se deschide şi trebuie să intre sau reuşesc doctorii să-l resucciteze..

 Ieri de exemplu am văzut un copil într-o asemenea stare.Eram în troleu şi "robotul" care anunţă staţiile a anunţat "Urmează staţia Spitalul de Copii". Instant  ţâncul a început să urle mai tare ca ambulanţa" Nu vreau la spitaaal, nu vreau la spitaal" .Maică-sa i-a explicat că nu-l duce la spital, că nici nu o să coboare acolo dar el tot continua aşa că maică-sa enervată şi ghici ce i-a zis?...Hai că e logic.I-a spus că dacă nu tace chiar îl duce la spital şi-i dă şi injecţie...I-a făcut o ofertă care n-a putut-o refuza, s-a liniştit imediat..Defapt a continuat să suspine dar cu nasul în guler la geacă, ca nu cumva să-l vadă maică-sa şi să-l ducă la doctor.Aproape sigur ca in acele momente în sinea lui zicea că "Lasă mamă că o să ajungi tu bătrână si anchilozata ca bunica si o sa te duc şi eu la doctor"

10 comentarii:

 1. Buna ziua,
  Ma iertati ca va deranjez dar vin cu rugamintea la d-voastra sa sustineti proiectul pe care l-am inceput "Sa fim oameni..."( http://safimoameni.blogspot.com/) .Doresc sa puneti un banner pe blogul d-voastra.
  Va multumesc pentru intelegere!
  Impreuna putem schimba vieti
  Atept raspunsul d-voastra la pagina de e-mail placintavlad@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere
 2. Am vizitat prea multi doctori ca sa-mi frica de ei. In cel putin 90% din cazuri doctorii ajuta.

  RăspundețiȘtergere
 3. de mica am fost familiarizata cu ei :) pot spune ca iubesc halatul alb, mirosul de steril, de spirt, de spital, injectiile, etc :)
  sa speriem copiii cu bau bau?

  RăspundețiȘtergere
 4. E ca in cântecul lui Andrieş: Mă doare măseaua/Dar mi-e frică de dentist.

  RăspundețiȘtergere
 5. Mi se pare una dintre cele mai stupide chestii pe care o poti face ca parinte. Practic creezi o frica ilogica. Copilul ajunge sa se teama de acei oameni din societate, care in caz de boala, il pot ajuta. De-asta multi oameni merg la medic doar in ultima instanta...
  Nu mi-a fost niciodata teama de doctor, dar nici parintii mei nu mi-au indus in vreun mod asa ceva. Stiu ca mi-era teama/groaza (si inca mi-e) sa merg la dentist, insa nu mi-e teama de dentist, lol, ci mi-e groaza de o posibila durere. Si tind sa aman...
  Cu medici si injectii sunt obisnuita :)

  A, nici ,,vezi ca vine tiganu' si te fura" nu mi se pare o fraza prea geniala din partea unui parinte...

  RăspundețiȘtergere
 6. Da, mi-e frica de doctori, dar nu la modul asta. Mi-e frica de ei din cauza ca au ramas destul de putini carora chiar sa le pese de suferintele pacientilor fara sa primeasca ceva. Intotdeauna stau cu teama ca nu cumva "ceva-ul" meu sa nu fie de ajuns pentru a-l face pe stimabilu' doctor sa-i pese... Sau sa se prefaca... :)

  RăspundețiȘtergere
 7. Iatrofobia e cronica la romani. Consecinta directa este ca, daca se pricopsesc cu o boala cronica, ajung sa deschida usile cabinetelor medicale tarziu, prea tarziu, cand nu se prea mai poate face nimic:
  http://camarasdelumini.wordpress.com/2011/11/22/cancerul-la-romani/

  RăspundețiȘtergere
 8. @colorbliss...te asteptam sa comentezi aici..:)

  RăspundețiȘtergere
 9. Mihai Motrescu11:30

  vorbeam despre fobii..chestii psihologice:P

  RăspundețiȘtergere