Cluj, ce autobuz sa iau

Dacă te afli undeva în Cluj şi vrei să ajungi altundeva, tot în Cluj dar nu ştii ce mijloc de transport în comun să iei cea mai simplă metodă de a  afla este să foloseşti site-ul intrabus.ro.Introduci acolo strada de pe care pleci şi strada pe care vrei să ajungi şi în câteva secunde ştii ce autobuz poţi lua, la ce oră pleacă din cea mai apropiată staţie şi câte minute mai ai de mers pe jos...

click pe imagine pentru a mări
 IntraBus a fost lansat în mai 2011 de doi tineri cu idei şi este din câte ştiu singurul planificator de rute urbane din România.Eu am aflat despre el din Adevărul şi m-am hotărât să-l promovez pe blog pentru că e o chestie care merită promovare gratuită iar eu sunt unul căruia îi place să facă volutariat în lumea 2.0.
  Un astfel de site ar trebui sponsorizat de primaria fiecărui oraş mare din ţară şi să poată fi accesat de la acele infochioşcuri pe care primăriile cheltuie mii de euro.Info chioşcuri care să fie bine amplasate, adică la gară, aeroport, în centru.Nu cum sunt acum ,ascunse prin parcuri  după copaci de le ştiu locul numai pensionarii şi  veveriţele.
Felicitări pentru iniţiativă creatorilor site-ului; Alin Rad-Pop şi Anamaria Duculescu.O interfaţă  a site-ului vostru care să funcţioneze şi pe mobil ar fi tare binevenită

Dulciurile ne fac mai buni

Oare câţi dintre români se salută cu:
"-Ce faci dulceaţă?
-Bine compot "
Sau câţi îşi strigă iubita  când ajung acasă "Am sosit Maricică miericică!"
Cred că destul de puţini comparativ cu americanii care, ştim din filme, toată ziua-s numai "sweetie" "şi "honey".


Tocmai de aceea un american, s-a apucat să facă cercetări pentru a afla dacă cei care mănâncă dulciuri sunt dulci şi în sensul figurat al cuvântului.Rezultatul acestor cercetări conduse de Dr.Brian Meier a fost publicat recent în Journal of Personality and Social Psychology .

Acestea au cuprins mai multe studii în care s-a găsit că într-adevăr cei care au luat o gustare dulce(un baton de ciocolată sau ceva) devin mai sociabili si se oferă mai repede să ajute o altă persoană decât cei care au luat o gustare mai puţin dulce....În plus ei au mai găsit că şi impresia generală este că iubitorii de dulciuri sunt mai agreeabili, mai "de treabă" cum am spune noi.(link sursa)


Şi acum concluzia mea:Când ieşiţi la o întâlnire comandaţi cea mai dulce prăjitură şi imediat o să vă treziţi făcând hora unirii.În schimb dacă mergeţi să vă bateţi sau mergeţi la o competiţie, nici vorbă de dulciuri, mai bine cred că ar trebui să "băgaţi la ghiozdan" nişte lămâie sau ceva, să fiţi aşa înnăcriţi, fioroşi cu ţepi,ca o funcţionară de la stat.

OnOff3 - ce înseamnă mai exact să fii blogger

Am fost aseară la hotel City Plaza la un evenimentul OnOff organizat de TVdece.O întâlnire  pe tema Bloggeri vs. Jurnaliști la care, fireşte au participat bloggeri şi jurnalişti din Cluj,au fost câteva zeci.
  Din partea bloggerilor au combătut Adi HădeanAndrei CrivăţLorand Minyo şi Groparu (cu care am făcut cunoştinţă pentru prima dată live,în lift, când urcam).Dintre jurnalişti au ţinut prezentări.Liviu Alexa, Mihnea MăruţăRareş Bogdan


Sincer de multă vreme nu am participat la un eveniment de la care să am atâtea de învăţat.În primul rând am învăţat ce înseamnă mai exact să fii blogger.


  Blogger-ul este o persoană care publică online la fel ca jurnalistul modern.Spre deosebire de jurnalist care transmite informaţiile în  mod cât mai obiectiv bloggerul îşi lasă adânc amprenta personală pe ceea ce publică.Asta desigur nu înseamnă că bloggerul transmite informaţii false ci doar că le interpretează,transmite sentimente,ceea ce jurnalistul nu îşi permite pentru că nu-l lasă rigorile meseriei.Acesta este motivul pentru care tot mai multe companii cheamă bloggeri la evenimente,tot mai mulţi oameni ne citesc.Le place să audă părerile unor oameni aparent obişnuiţi, care se pricep să şi le exprime.Un fel de "feed-back din partea publicului,că doar de aia blogosfera se cheamă "social media".Chestiunea aceasta e foarte importantă pentru mine şi mă determină să fac nişte schimbări în felul în care fac blogging.

Acvarii căzătoare

Iată un acvariu pe lângă care drobul de sare din poveste e apă de ploaie...Acest acvariu a fost creat de Psaltdesign şi a fost proiectat după modelul unei picături de apă care stă să cadă de pe marginea unei suprafeţe plane....


Versul de joi

 Sa nu dea Dumnezeu cel sfânt,
Să vrem noi sânge, nu pamânt!

- George Coşbuc -


Le aud din zbor, le citesc din întâmplare sau le caut intenţionat, nu contează.Ele îmi răsună în minte ca un ecou câteva zile sau chiar săptâmâni...Sunt nişte cuvinte.....cuvinte care odată au fost  aşezate cu grijă într-un vers de cântec sau de poezie, într-un proverb sau într-un citat devenit mai apoi celebru...de acum înainte ele vor fi scrise încă odată.Aici în fiecare joi.
Dacă vă place ideea o puteţi prelua..Puteţi posta un vers, două, o strofă chiar, pe blog, pe facebook sau twitter...există multe versuri care merită nemuriea

Schimb dezavantajos

Cât am mâncat astăzi nişte alune de la tonomat m-am uitat pe un afisier unde erau listele cu studenţi din anul 1 Facultatea de Madicină Generală de la UMF Cluj. Sunt înscrişi 270 de români şi 200 de străini.Dintre străini vre-o 70 sunt francezi, 40 sunt din Germania şi 20 din Suedia, restul de prin alte ţări...
     Vin străinii la noi să studieze şi-i aşteptăm cu braţele întinse şi şaormeriile deschise.Le oferim cele mai bune apartamente din oraş, acces liber la cele mai bune facultăţi, biblioteci şi fete din ţară iar ei, adică părinţii lor ştiţi ce fac?
Îi forţează pe ţiganii noştri, pe dragii, curaţii şi plouaţii spălaţii noştrii ţigani să locuiască la periferia oraşelor lor în colibe de carton de proasta calitate.Îi obligă să mânânce raţe bătrâne surdo-mute şi bolnave din parcurile lor artificiale şi nu-i lasă, nu-i lasă domnilor să fure mai mult decât le începe în buzunar sau sub fustă...Apoi ziceţi şi voi, dreptate-i asta?

Livada de visini - Anton Pavlovici Cehov

Am citi pentru prima dată ceva scris de A.P Cehov.Am citit "Livada de vişini", o piesă de teatru în 4 acte.A fost ultima piesă scrisă de Cehov înainte să moară de tuberculoză la vârsa de 44 de ani.
 
Nu ştiu care ar fi motivele pentru care ai începe să citeşti operele unui autor începând cu ultima.Nici nu cred că sunt importante.Eu am intrat pur şi simplu pe libraria online libris cu gândul să aleg ceva de Cehov şi am ales-o pe aceasta.
    Poate că am mers totuşi pe considerentul că la fel ca ultimele cuvinte ultima operă a unui autor este una memorabilă.Eu mă întreb, oare Cehov atunci când a scris "Livada de vişini" a ştiut că va fi ultima lui scriere? Nu cred, cu toate că în această piesă pe care unii o văd dramă, alţii comedie se simte dincolo de toate tristeţea unui sfârşit.A fost scrisă în anul 1904.La început de secol şi sfârşit de epocă.La începutul piesei e primăvară şi la sfârşitul ei este toamnă.O primăvară a îmbogăţiţilor peste noapte care iau pe nesimţite locul boierilor şi a livezilor lor de vişini.O toamnă târzie a boierilor  care dispar..Cam atat  vă spun,mai multe vă las pe voi sa descoperiti,cartea se găseşte pe libris.ro.Sau poate vreţi să o vedeţi pusă în scenă la teatru, eu aş vrea.

Să murim homeopatic

HOMEOPATÍE f. Metodă de tratare a bolilor prin folosirea în doze mici a unor medicamente, care în doze mari ar provoca la omul sănătos simptomele bolii respective. - Aceasta este definiţia din DEX

Transpusă în practică treaba asta vine în felul următor
Un om care îşi dă cu barosul în gleznă se duce la doctor.Doctorul îi dă un ciocănel şi indicaţia să aplice 200 de lovituri de 3 ori pe zi.Omul pleacă acasă fericit.Tocmai a dat peste un doctor extraordinar...Asta într-o lume utopică
Într-o lume guvernată de logică un bolnav,mai ales în stare acută nu ar trebui să se bazeze pe medicamentele homeopatice decât ca tratament adjuvant.Adică să ia un medicament adevărat(alopat) şi pe lângă el,dacă vrea să ia extract de inimă de raţă mută sau alte chestii demne de muzeul farmaciei.Nu întotdeauna se întâmplă aşa, iată două exemple:


Primăvara aceasta verişoara mea voma de 24 de ore tot ce mânca şi ce se gândea să mănânce.Dezhidratată,palidă,transparentă a mers la urgenţe la Rădăuţi.A primit de acolo  o reţetă de 100 de lei.După ce a cumpărat ce era pe reţetă m-a sunat...am înnebunit, îi dăduse homeopatice...Am îndrumat-o  să meargă a doua zi la un gastroenterolog care a tratat-o cum trebuia
    Un baieţel de 4 ani din Italia n-a avut norocul sa fie îndrumat cum se cuvine.Luca Monsellato suferea de pneumonie şi a fost tratat de tatăl lui cu infuzie de fenicul şi alte leacuri homeopatice.Copilul a murit joi dimineaţă când a fost adus în stare gravă la spital.Si tatăl lui era... medic.Acum este cercetat şi el şi nevasta lui pentru omor din culpă....Sper ca această întâmplare sa fie un semnal de alarmă pentru cei care pun prea mare preţ pe medicamentele homeopatice

7 sfaturi pentru o viaţă lungă şi de calitate

1.Fii activ

O viaţă inactivă este cu 4 ani mai scurtă decât speranţa medie de viaţă, zic unii.Persoanele care se feresc de activitatea fizică au un risc dublu de a face infarct miocardic sau accident vascular cerebral.De altfel este cunoscut efectul benefic al exerciţiilor fizice moderate în cazul bolilor cardiovasculare

Telenovele online şi Crin cel supărat

Are Ghiţă Guzanu un frate mai în vârstă decât el.Îl cheamă Crin...Frumos nume ar zice cine nu-l ştie pe Crin. Dar imaginaţivă un bărbat de 1,90 metri cu braţe groase şi piept păros ca de urs,aşa arată Crin,i se potriveşte numele ca o pereche de pantofi cu toc.

Deşi nu e un om şcolit Crin al nostru are o calitate de apreciat,urăşte telenovelele.Ba chiar pot spune că n-am văzut om mai înfocat când vine vorba să "combată" telenovelismul.Numa-l auzi  cum începe:
 "O telenovelă cuprinde aşa:
  Una sau mai multe babe care plâng în fiecare episod,da' nu plâng că urlă, urlă ca Muma-Pădurii când o bate Făt-Frumos;
   Nişte actriţe mai tinere care se împart în rele şi bune.Cele bune îs mai urâte decât mine şi plâng şi ele, defapt se sclifosesc de nu ştii niciodată, plâng sau se strâmbă la cineva.Cele rele îs curve, şi în film, şi în realitate,se vede pe ele.
   Sunt şi bărbaţi, băieţi lucraţi la sală cu pretenţii de actori.Plâng şi ei, sec, forţat,ca un copil prost care vrea să obţină ceva.
  Şi măcar dacă ar juca pe un scenariu bun da' orice moşneag plictisit poate inventa o poveste mai interesantă, şi asta fără să bea nimic, că dacă-i dau lu' nea Gâmbă o bere pân' diseară scrie 5 telenovele şi un scenariu de comedie americană pentru adolescenţi."...

Sa ajutam un medic

Miercuri am primit un mail de la Dr.Olivia .Îmi scria despre Dr.Cătălin Sandu, un fost student de-al ei, care a terminat ca si mine facultatea anul acesta doar ca el a terminat la Bucuresti.
    A doua zi după susţinere examenului de licenţă în vreme ce colegii lui încă sărbătoreau promovarea examenului  el a fost operat de urgenţă şi  a primit diagnosticul de sarcom desmoplazic cu celule mici, o tumora rara, cu prognostic prost, care de altfel a si recidivat rapid. A gasit un centru la Freiburg, unul dintre cele 5 din lume care experimenteaza tratamente pe genul asta de tumori, însă evident are nevoie de bani...Dacă vreţi să faceţi o faptă bună cu folos găsiţi aici informaţii despre cum puteţi dona.Şi pentru ca lucrurile să fie mai simple se poate dona şi prin PayPal


   Dat fiind că blogosfera este "o forţă" colegii şi prietenii care se ocupă de strângerea de fonduri pentru Cătălin Sandu au făcut un blog în acest scop şi au solicitat ajutorul altor bloggeri.Au scris mai mulţi despre el, printre care şi Groparu şi Adi Hadean, o postare pe blogurile voastre despre acest caz va fi binevenită...

Telefonul mobil nu produce cancer

Telefonul mobil e o chestie care consumă curent, timp şi bani şi nu produce nimic.
Nu se poate!au zis unii, toate maşinile produc ceva.Aşa a apărut următoarea teorie: Mobilul produce cancer.
  Astfel de teorii sunt nemaipomenite pentru că atâta timp cât nu exită dovezi care să le combată  acestea sunt luate în seamă.Au durat ani buni până cineva a putut zice cu dovezile în mână cum zicea un regretat profesor de-al meu "Produce pă dracu..." BMJ a publicat ieri rezultatele unui studiu de tip cohortă realizat în Danemarca pe o populaţie de 358.403 de persoane între 1990 si 2007 în care s-a comparat numarul de tumori cerebrale apărute la cei care au folosit telefonul mobil si la cei care nu l-au folosit....
Concluzia a fost că nu există diferenţe.(sursa)

La TIFF cu şoarecele în buzunar

Anul acesta TIFF  a cuprins la Cluj şi proiecţii în aer liber în Mănăştur.Într-una din seri m-au sunat colegii şi m-au întrebat dacă nu vin şi eu.Le-a, zis că da.Mi-am luat prietena şi am mers, când am ajuns acolo m-au sunat că colegii să-mi spună că ei nu mai vin, că stă să plouă.Am hotărât să rămânem şi într-adevăr la un sfert de oră după ce a început filmul a început şi ploaia.Rula "Misiune Londoneză" un film bulgăresc din care îmi amintesc doar momentul în care angajaţii ambasadei Bulgariei la Londra au dat somnifere la raţele dintr-un parc apoi le-au prins şi le-au tăiat.O barbarie,eu iubesc raţele mai mult decât pe vecini, şi în plus bulgarii au furat ideea de la ţiganii noştri care au jumulit pe bune raţe şi lebede în Viena înainte să descopere bulgarii apa caldă...

Totuşi prietena părea captivată de film,şi mai aveam şi umbrelă.Ne-am hotărât să rămânem până la final.Lipiţi unul de altul şi tremurând uşor de frig stăteam pe iarbă,pe o porţiune de teren înclinată,ca într-un amfiteatru natural.În faţa noastră era un grupuleţ de fete care  se încălzeau cu bere şi seminţe, ba pe deasupra fumau de parcă a doua zi urma să dispară tutunul de pe Terra.Nu ne puteam muta că iarba rămăsese uscată doar sub noi,stăteam acolo, la fel ca oamenii de mai jos,din faţa fetelor

Prietena era în stânga mea şi ţinea mâna în buzunarul hanoracului meu, eram îmbrăcat cu un hanorac din acela cu buzunar mare în faţă(marsupial, cum îi zice tata).M-am uitat la ea cum stătea concentrată la film şi am băgat mâna în buzunar pe partea cealaltă...Fata a dispărut.Lovită de ceva flux nevăzut de energie a apărut  ţipând la un metru mai încolo:-Un şoarece! !
Fetele  cu berea au preluat şocul în mod electronic..ţipete şi oameni izbiţi de capete pletoase de rockeriţe.. seminţe şi bere pe cei de mai jos..Vreţi un model de reacţie în lanţ? Ce uraniu radioactiv vă trebuie? Sunt suficiente 7 fete şi un şoarece .....
Au urmat înjurăturile, de şoareci,de soare de pisică(nevinovată săraca).I-am făcut repede semn la prietenă să nu scoată o vorbă.Un tip mai  cu bocanci a profitat de ocazie să-şi arate vitejia.
-Unde-i? făcu el gata să-l facă clătită pe Mickey Mouse
-Pe-aici pe undeva, zic eu arătând cu mâna stângâ prin iarbă.
În pumnul drept ţineam strâns ascuns vinovatul , un mic ursuleţ de pluş pe care şi-l uitase lângă mine o fată care a plecat când a început ploaia. Îl băgasem în buzunar, să se-ncălzească şi el săracul.Ce dacă-i de pluş? Credeţi că nu-i era şi lui frig?

La final,când plecam mergeau în spatele nostru două fete, altele decât cele speriate.
-Tu fată, eu nu mai vin aici fără scaun
-De ce tu?
-Sunt şerpi fată?
-Uunde?
-În iarbă, tu n-ai văzut când au ţipat alea? Cică a fost un şarpe în iarbă...

Acest articol participă la concursul organizat de  Blogalinitiative şi VinSiEu.

Telemedicina din România, un exemplu pentru Franţa şi Israel

Aşa cum vă anunţam de dimineaţă am participat astăzi la roadshow-ul Vodafone Business Club organizat la Hotel Grand Italia din Cluj sub sloganul "Ai idei, Avem soluţii!!".Ne-am reunit acolo o "sumă frumuşică" de bloggeri printre care Oana, Dan Olteanu, Vlad Cucu , Psaico, Marian Hurducas, si Cristian Gog
  "Atracţia" acestui aveniment a fost pentru mine prezenţa lui Raed Arafat (fondatorul SMURD) şi a lui Ivan Patzaichin.În acest articol vă povestesc puţin despre cele prezentate de Raed Arafat.

Raed Arafat a venit la eveniment pentru a oferi celor de acolo un exemplu practic de "Aveţi idei, Avem soluţii".
   Mai exact în anul 2003 SMURD demara cu sponsorizarea Vodafone un proiect pilot de Telemedicină.Acesta a constat în echiparea a 8 maşini SMURD cu echipamente de comunicaţii  şi conectarea lor la un centru cu ajutorul tehnologiei pusă la dispoziţie de Vodafone.

Programul meu de astazi

Este posibil ca pe multi sa nu-i intereseze ce fac eu astazi dar despre aceia pot spune ca nici pe mine nu ma intereseaza ca pe ei nu-i intereseaza ca eu stiu ca stiuca-i peste....De fapt,ca sa aflati adevarul, va spun ca scriu acest articol sa testez cum functioneaza postarea articolelor de pe mobil prin mail, ca nu mai am laptop si
interfata blogger nu merge pe MiniOpera...Dar hai sa va spun si ce fac astazi...Pai de la 10 o sa particip cu ajutorul lui Manafu la un eveniment organizat de Vodafone la Cluj, unde vor fi prezenti si Ivan Patzaichin si Raed Arafat...
 

Sa plec sau sa raman in tara, ce motive am?

Saptamana trecută am găsit în ziarul Viaţa Medicală un articol despre social media scris de Dr.Olivia Sgarbura.Am bănuit imediat că trebuie să existe şi un blog legat de acest nume.Via Google l-am descoperit.Se cheamă Jocul Orb Ieri am primit o leapşă dintr-acolo,n-aş putea să o refuz pentru că este legată o chestiune care mă frământă...să plec sau să râmân în ţară?

Pentru că dintotdeauna mi-am dorit să rămân o să încep cu cele care m-ar ţine aici.1.M-am născut într-o zonă frumoasă a României(Bucovina), prietena mea este dintr-o altă zonă minunată(Maramureş) iar acum locuim într-un oraş de care nu mă pot plânge(Cluj).Raportându-mă la românii din alte zone ale ţării,aş putea duce o viaţă mai plăcută pe unul dintre aceste meleaguri şi m-aş putea bucura de frumuseţea acestor locuri în timpul meu liber.
2.M-am simţit legat de ţara aceasta  de când mă ştiu şi am considerat că la fel ca alţii din neamul meu trebuie să fac ceva bun sau frumos pentru românii mei.Dealtfel din aceste motive am ales să mă fac doctor.
3.Aş vrea să fiu aici, să lupt pentru o societate mai bună, pentru o gândire mai optimistă a oamenilor şi pentru mai multă corectitudine şi bun simţ.Aş vrea ca atunci când societatea românească va fi mai bună(cred că asta se va întâmpla în viitor) să pot spune "Am participat şi eu la această îmbunătăţire"

Motive de plecare:
1.Am 26 de ani,am lucrat în fiecare vară în construcţii şi m-am întreţinut singur în proporţie de 90% dar am făcut atâta economie încât pur şi simplu m-am săturat.Perspectiva de medic rezident cu un salariu de 1000-1200  de lei pe lună  mă duce cu gândul la acelaşi stil de viaţă ca şi până acum.Sincer 1000 de lei pot câştiga muncind jumătate de lună în alt domeniu unde mă pricep,fără responsabilităţi,fără stres,n-aş vrea să abandonez medicina din cauza banilor.Acesta este un motiv suficient pentru a pleca.
2.Vreau să-mi întemeiez cât mai repede o familie,cu un salariu de 1000 de lei pe lună este absurd să te apuci de un asemenea "proiect" având în vedere că s-ar duce tot salariul numai pe chirie şi încălzire
3.Vreau să nu fiu pus niciodată în situaţia de a lua mită sau cum s-or numi banii aceia primiţi de doctor de la pacient.Nu ştiu dacă e normală reacţia asta pentru un român dar eu n-am dat niciodată bani la doctor şi aş muri de ruşine şi frustrare să ajung în situaţia de a primi bani de la pacienţi.Dacă rămân în ţară sigur voi ajunge în această situaţie şi nu vreau să mor,mai ales de ruşine.
4.Ar mai fi  şi "informaţiile" pe care le primesc de la prietenii care sunt deja medici rezidenţi şi potrivit cărora nu poţi prinde un post bun într-un spital de pe la noi "dacă nu ai pedigree".Asta nu m-ar afecta aşa mult, şi pe posturile mai puţin bune,în oraşele mai mici, trebuie să lucreze cineva numai să fie plătit cum trebuie, să-şi permită o viaţă pe cont propriu, nu să ceară pachet cu mâncare sau bani de la părinţi.

Am să dau mai departe leapşa colegilor mei,proaspăt absolvenţi şi bloggeri ca şi mine Vlad Cucu, MădălinaLyana, Laurenţiu Crăciunaş

Cum sa dormi in picioare

Simplu...Îţi cumperi un pat vertical cum e patul de mai jos şi cauţi un grătar în care să-l fixezi.Dacă plouă nu e nici o problemă că poţi monta şi o umbrelă.Problema ar fi cu picioarele...s-ar putea să se umfle puţin chiar dacă n-ai probleme cu inima.Ele se umflă şi când umblii cu toate că muşchii care se contractă în timpul mersului ajută sângele să urce prin vene...


Patul a fost creeat de Jamie O’Shea care l-a testat în New York dormind 40 de minute în oraş la o oră de vârf.Bineîţeles ca să poţi face asta patul este dotat cu căşti şi ochelari după cum vedeţi.

Prostii despre gene,fructe şi legume pe romanialibera.ro

Găsesc acum 4 zile în The Telegraph articolul  Fruit, veg 'alters heart disease gene' (link).Avea titlul exact aşa cum îl vedeţi scris aici cu ghilimele alea cu tot.Mă gândesc să scriu pe blog despre treaba cu fructele şi bolile de inimă dar nu mai scriu pentru că ştiu că îi copiază destul pe britanici ziarele de la noi, nu-i nevoie să-i copieze şi blogurile Am eu alte surse mai "secrete" dacă e vorba...
   

Nu mă uita

L-am văzut într-o seară pe Florin Piersic la emisiunea Naşul.La sfârşit a recitat cu lacrimi în ochi "Repetabila povoară" ..Îmi amintesc că prima oară l-am văzut live  la Teatrul Naţional din Cluj a spus atunci,tot cu lacrimi în ochi că tot ce-şi doreşte de la noi este să nu-l uităm..
     Trebuie să fie apăsător de trist să simţi că îmbătrâneşti, că trece vremea ta,că te stingi.Am şi eu un bunic de 83 de ani.Uneori am impresia că n-are nici 50..Joi a zburat în Israel, e acolo în vizită la nişte prieteni.Totuşi vara asta într-o duminică m-a chemat cineva că i s-a făcut rău bunicului la biserică.Mi-a spus atunci şoptit...eu aşa o să mor, dintr-odată...Şi aşa este, într-o zi, viaţa sau moartea ne desparte de oameni dragi nouă şi ei mai rămân vii doar în amintirea noastră....măcar acolo...

Poze cu biserici transformate în case moderne

De-a lungul timpului unele biserici au folosit inclusiv ca locuinţă pentru săraci şi năpăstuiţi.Lumea modernă cu schimbărileei a făcut ca prin vest unele biserici să ajungă pustii şi abandonate. Zecc,( www.zecc.nl ) un architect din Utrecht, Olanda s-a apucat să transforme în locuinţe astfel de biserici.Bineîţeles locuinţe de lux care păstrează cât mai bine aspectul original.Iată ce a rezultat:


   Residential Church XL 


Hei Pepsi, am şi eu o idee de Refresh pentru Cluj

 Pentru cei care nu aţi aflat încă am un anunţ fain de făcut.Pentru că Pepsi România crede în idei geniale pune la bătaie 20.000 de euro pentru cea mai bună idee de refresh a vieţii urbane.

Ce înseamnă idee de refresh a vieţii urbane?

Dacă nu-ţi place ceva din oraşul tău atunci spune cum ar trebui să fie ca să-ţi placă.Aceasta înseamnă că ai generat o idee de refresh.Dacă îţi place absolut tot dar ai o idee de ceva în plus atunci tot idee de refresh ai .N-o lăsa să moară.Intră pe pagina de facebook a proiectului Pepsi Refresh şi înscrie ideea.Mai poţi face asta până pe data de 26 luna aceasta.Dacă eşti convins că ideea este bună(trebuie să fii) atunci o să aduni voturi şi ai şanse la cei 20.000 de euro

Dacă am eu vre-o idee de refresh?
Sigur că da.Am o idee pentru Cluj, că doar pe aici îmi fac veacul.Dintotdeauna am vrut să schimb arhitectura Casei de Cultură a Studenţilor.Sigur, e de apreciat că cineva,cândva a făcut o casă de cultură pentru studenţi dar totuşi, nu putea să o facă şi cu puţin gust(Gust? ce-i aia?)
  
Ce aş face eu cu casa de Cultură a studenţilor? Aş transforma-o într-un borcan mare de zacuscă.    
Idee este destul de simplă.Partea din mijloc a clădirii, cea cu geamurile mari şi seci poate fi acoperită în întregime cu sticlă.Pe sticla respetcivă să fie pictat borcanul cu zacuscă.Consider că este cea mai bună idee pentru Cluj.Un borcan de zacuscă pus pe Casa de Cultură îi va atrage atenţia oricărui dintre cei 60.000 de studenţi că pe lângă zacusca de acasă, trebuie consumată şi puţină cultură, aşa pentru menţinerea în formă....Nu vă place ideea cu borcanul de zacuscă? Bine atunci, n-o să pictez nimic, o să vă las pe voi să pictaţi ce vreţi.O să pun un proiector undeva care va proiecta pe sticlă imaginile  încărcate de orice student doritor pe o pagină de internet special creeată pentru asta.. Pentru un vot în favoarea proiectului meu, apolitic bineinteles, clickăriţi aici

Acest articol a fost scris pentru campania Blogal Initiative de sustinere a proiectului Pepsi Refresh unde sunt puse desigur la bătaie nişte premii dintre care tare bine mi-ar prinde premiul al doilea,laptop-ul acela..Eu nu mai laptop sau calculator şi riscă blogul meu să rămână nescris, cumplit lucru ar fi acesta, vă daţi voi seama

Paienjenel - Patrick McGrath

Am luat cartea din titlul de la librăria online libris ţinând conte de recomandarea Iuliei Kelt.care descris-o ca fiind: cartea ei "de suflet" .Citind scurta descrierea de pe libris.ro am găsit că voi avea de a face cu un autor şi o carte cel puţin interesante aşa că am şi luat-o.

Uneori am impresia că poate e mai bine să citeşti o carte fără a citi de pe coperta cărţii detalii de genul"Scriind cu mână de maestru,McGrath ne atrage în irealitatea coşmărească a minţii schizofrenice.Îţi năduşesc palmele, nu alta" - Daily Mail. Alteori mă gândesc că poate e bine să fii avertizat cât de cât asupra conţinutului unei cărţi pentru a nu ajunge să o arunci după primele 10 pagini.
      Pentru mine care am fost intrigat întotdeauna de subiectul bolilor psihice fraza de pe coperta cărţii a fost un motiv în plus să mă apuc de carte chiar dacă nu stau prea bine cu timpul.Am început să citesc "Păienjenel" acasă, la Vicov într-o dupamiază umedă,ceţoasă.Am descoperit repede aceeaşi vreme şi în carte,aceeaşi pâclă umedă care te îndeamnă să ţii capul în jos, să priveşti mai degrabă spre interior.
     Dennis Cleg, eroul cărţii se află în Estul Londrei la o pensiune.S-a întors din Canada după 20 de ani.Locurile prin care a copilărit îi stârnesc amintiri motiv pentru care se hotărăşte să ţină un jurnal.Treaba asta însă îl solicită destul de mult pe  pentru că trebuie să se lupte cu nişte zgomote ciudate ce se aud din pod, cu un miros persistent de gaz, frica de a nu-i descoperi cineva jurnalul şi alte necazuri.În plus chiar amintirile ce se înşiră în jurnal, uneori parcă fără voia lui,îi stârnesc acestuia stări neplăcute.Ba chiar câteodată sunt atât de puternice că sunt în stare să topească cei 20 de ani trecuţi şi să amestece prezentul cu trecutul...Totuşi jurnalul trebuie scris pentru că numai aşa Dennis poate afla ce s-a petrecut în propriul lui trecut îceţoşat...Oare chiar poate?...O să vedeţi voi...

Ciorapi medicali?

Primăvara asta într-o seară mă sună ucraineanca mea şi zice:
-Să iei un suc şi o pâine de la magazinul de jos când vii
Ajung la magazinul din faţa blocului şi constat că n-am nici un leu la mine, o sun
-N-am bani
-Hai că îţi arunc eu
-Da vezi că or zbura în balcon la vreun vecin
-Lasă că fac eu cumva să nu, zice ea şi pe loc îi vine ideea.
Ia un ciorap din dulap în care pune un cartof, bagă banii, îl leagă la gură şi mi-l aruncă.Sistemul funcţionează perfec.Banii ajung de la etajul 4 până jos la mine fără să-i ia vântul.Eu scot banii şi pun ciorapul în geantă să nu mă vadă vânzătoarea cu ciorapul că pare ciudat.

Zăpăcit cum sunt uit să-i dau înapoi ciorapul când ajung sus.A doua zi la facultate aveam primul stagiu de Urgenţe,se ţinea undeva într-o sală de curs deasupra la UPU Cluj.Pe mese şi pe jos pe acolo erau tot felul de manechine rănite,arse, ciudate, aparate,măşti, chestii, truse.Când scot un caiet din geantă nu ştiu cum se face că sare ciorapul cu cartof  în el şi se rostogoleşte pe acolo pe undeva.Eu îngheţ,roşesc,albesc,apoi îmi revin....nu a văzut nimeni faza...Peste câteva minute o colegă care studia cu privirea toate cele de pe acolo îl observă, mirată rău de tot  ne zice arătând cu degetul:
-Bă voi aţi văzut chestia aia?
Se uită curioşi vre-o 15 colegi, colega continuă:
-Oare ce naiba fac ăştia cu un cartof  într-un ciorap?

Schimb de mame, unul adevărat


Toată lumea să plânge(vorba vine) că la naştere primeşte din oficiu o familie,fără să poată alege.Eu zic să vă bucuraţi măcar că aţi primit familia care trebuie că două fetiţe din Rusia au ajuns în alte familii, şi au aflat asta numai după 12 ani.
   Fapta s-a petrecut în regiunea Chelyabinsk din Rusia.Două mame cu nume asemănător au născut în aceeaşi maternitate la 15 minute distanţă.Una era blondă şi ortodoxă, cealaltă era brunetă şi musulmană.Asistentela au încurcat brăţările bebeluşelor....Ce să faci, dacă în Rusia vodka e la putere(voi credeaţi că Putin?)

Super dansator

Da, ştiu, oricine poate posta un filmuleţ pe blog dar pe bune, astăzi chiar nu mai am chef să scriu articole după ce am scris unul şi a dispărut prin grija blogger....O fi fake filmuleţul sau chiar dansatorul de mai jos are ceva neobişnuit în el(babele ar zice că draci, dar să nu credem tot ce zic babele...)

Fotosinteza in frigider

Nu e un secret pentru nimeni faptul ca plantele mor(pe bune) sa faca si ele umpic de fotosinteza,cat de putina.Ba chiar le place atat de mult sa faca asta ca o fac si dupa ce sunt taiate legate si insirate pe taraba de vanzare.Dupa ce sunt cumparate insa se termina cu bucuria pentru ca ajung in frigider la intuneric.
    Sau cel putin asa era pana nu demult pentru ca Beko a scos pe piata un frigider cu lumina albastra care permite plantelor sa faca fotosinteza si in frigider, sa se mentina astfel proaspete mai mult timp,ba chiar in plus,lumina respectiva omoara unele bacterii care sunt gata sa descompuna plantele in frigider in ceva urat mirositor.
    
  Ideea este foarte buna insa eu mai am de a face cu un neajuns legate de frigider.Acestea in general deriva din faptul ca de multe ori plec dimineata de acasa si vin seara astfel ca pe tot parcursul zilei frigiderul sta inchis, alteori plec mai multe zile de acasa si la fel n-are cine sa deschida frigiderul sa se mai schimbe aerul.Alimentele din frigider "plutesc" prea mult timp una in mirosul celeilalte si il imprumuta astfel ca mananc branza cu aroma de salam, rulada cu iz de pastrama si tot asa....
     Solutia pentru astfel de probleme ar putea veni printr-o inovatie nu prea complicata.Un sistem montat in usa care sa se declanseze daca usa nu este deschisa timp de x ore...Dar nu un sistem care sa deschida usa ci un sistem de aerisire cu schimbator de caldura, ca la casa pasiva.Practic aerul cald din camera sa cedeze cand intra caldura la aerul rece care iese din frigider pentru a aerisi frigiderul fara a pierde "frigul" din interior.E buna ideea mea, nu?

Sculpturi din sarma

La prima vedere par a fi nişte desene făcute din creion.Cum însă nimic nu e ceea ce pare în imaginea de faţă aveţi defapt un fir de sârmă modelat în aşa fel că privit din unghiul potrivit reprezintă un desen.Creaţiile aparţin lui Gavin Worth(link), un om cu idei.

Urăsc bancnotele de 100 de lei


-5 lei vă costă..
Scot 100 de lei şi-i dau
 -Să îmi daţi mai mărunţi
-N-am
-Să mergeţi să schimbaţi
-Offf..(Asta în gând).

De o mie de ori(aş vrea eu) mi s-a întâmplat asta.Sunt deştepţi americanii că n-au bancnote mai mari de 100 de dolari.Banii mari sunt uşor de numărat...şi atât.Mereu mă enervez când trebuie să umblu prin oraş să schimb.

Un om care merită cu adevărat ajutor

Revista click publica zilele trecute o poveste care a reuşit să mă impresioneze.
    Swizen, un tânăr din Uganda a venit anul trecut în România să studieze medicina, a fost adus de un agent care i-a promis că şcoala este gratuită iar pentru a se întreţine poate lucra part time cu 7 euro pe oră( că doar e Europa aici).Tatăl său a vândut vacile, i-a dat bani de drum şi i-a spus "Du-te să-ţi îndeplineşti visul, să te întorci doctor.." Ajuns în România  a aflat că facultatea de medicină se plăteşte, taxa este de 3200 de euro pe an iar de muncă nu găseşti nici cu 7 lei pe oră, nu cu 7 euro...Şi-a sunat tatăl, acesta a vândut casa şi a plătit taxa pentru anul 1.A terminat anul 1 cu bine.Vara aceasta, în vacanţă a reuşit să îşi găsească de lucru în România....păzitor la vaci.A strâns toată vara 170 de euro...
   Fundaţia Speranţă pentru România a mers la el, pe păşune şi i-a luat un interviu,tipul vorbeşte cam greu limba română pentru că studiază medicina le secţia engleză.Cei de la Speranţă pentru România încearcă să strângă 3200 de euro de la cei care vor să doneze pentru a-i lui Swizen plăti taxa pentru anul următor.Până în prezent au strâns 1500 de euro.Taxa poate fi plătită până la data de 20 octombrie(normal trebuia până la 3 octombrie dar au obţinut o amânare)

Vinovăţie

Bucuroşi că a ieşit din nou soarele ne-am luat cu Ghiţă şi cu Diana şi ne-am dus în oraş la o cafea.Că noi, ca nişte oameni fără griji ce suntem, aşa începem zilele de luni.Ne trezim la 11 şi până la prânz reuşim să ne bem cafeaua..Chiar dacă doctorii o introduc pe lista toxicelor pentru noi cafeaua e un elixir ce are menirea să ne facă dintr-odată alţi oameni.Astăzi de exemplu după ce a băut jumătate de cafea Ghiţă a început o mărturisire:

-Am fost aseară la întâlnirea columbofililor din BWN (Bar Without Name)
-Şi cum a fost?
-Fain, dar am aflat ceva despre nişte prieteni.Aproape mi-am schimbat părerea despre ei
-Cum aşa?Ce-au făcut?
-Au furat halbele după ce-au băut berea...
-Ei na,mare lucru, zice Diana, asta-i ceva obişnuit pe la noi
-Da,numa că... e ruşinos  pentru nişte columbofili să fure că ei nu-s oameni de duzină, vorba aceea,sunt oameni cu pasiuni nobile
-Alcoolul dizolvă spiritul nobil, am încercat eu să-i explic, dacă ar fi fost treji prietenii tăi n-ar fi furat.
-Da, zice el, dar eu n-am băut nimic şi totuşi în spiritul de turmă am băgat în buzunar un păhărel.
-Şi ţi-ai schimbat părerea despre tine?
-Da, şi aş vrea să repar cumva asta, mi-e aşa de ruşine de mine că  îmi vine să duc paharul înapoi..
 -Păi aşa să faci, zice Diana,du-l înapoi  să-ţi dea o halbă în loc, spune-le că aseară n-ai avut de unde lua halbă că le-au luat prietenii tăi pe toate..
-Ce ironică eşti, făcu Ghiţă în timp ce pe mine mă pufni râsul....Sigur ar fi râs şi el dacă era vorba despre altcineva

Paulo Coelho - Alchimistul

Când am luat Alchimistul de la librăria online libris ştiam doar că e o carte foarte vândută care cuprinde între paginile ei povestea unui păstor spaniol care a plecat în Egipt să caute o comoară.Când am deschis cartea şi am început să citesc mi-am dat seama că ţin în mână o comoară.De la primele pagini ale cărţii am fost cuprins de o vrajă ca în poveştile în care cineva citeşte câteva cuvinte magice şi lucrurile încep să se transforme în jur.   

Madonna declara despre Alchimistul că este cartea ei preferată pentru că este o carte despre despre magie, vise şi comori pe care le căutăm tot timpul altundeva şi constatăm că se aflau deja sub nasul nostru.Madonna este o superficială, vă spun.Alchimistul este, aşa cum avertizează autorul de la început, o carte plină de simboluri.Ea nu ne vorbeşte doar despre magie vise şi comori ci ne vorbeşte despre tot ce putem noi găsi în acele simboluri.Dumnezeu, pacea, armonia lucrurilor,predestinare sau liber arbitru,iubire,curaj, tradiţie,subconştient,încredere în sine şi lista este lungă.Toate acestea sunt împachetate în simpla poveste a tânărului păstor care îşi urmează Legenda Personală căutând comoara.Cred că această carte ar trebui citită în serial la orele de religie în locul poveştilor cu Ionică care cade în cap când strică un cuib de rândunică..cu siguranţă ar fi mai de folos pentru gândirea creştinească a copiilor.


     Aş putea să vă vorbesc pagini întregi despre această carte care m-a fascinat.Vă las însă pe voi să o descoperiţi.Este la un click distanţă de voi, pe libris.ro Dar aveţi grijă,eu de exemplu am început chiar să cred în cele scrise acolo,sunt convins că în Legenda mea Personală a fost scris să citesc această carte acum, când am de luat nişte decizii pentru tot restul vieţii.Tot de acolo mi-am luat şi citatul meu favorit"Când îţi doreşti cu adevărat un lucru tot universul conspiră la realizarea dorinţei tale" Împăratul Salemului a spus-o...

Hai la Cluj Arena!

Festivităţile de inaugurare a stadionului "Cluj Arena" sunt programate pentru zilele de 8,9 Octombrie când vor concerta în faţa Clujenilor Scorpions, Smokie, Loredana, Voltaj, Smiley, Semnal M, Sensor, Grigore Leşe,Pasărea Colibri,Loredana, Agurida, Horia Brenciu &Hb Orchestra.În data de 11 Octombrie 2011 se va juca şi meciul inaugural de fotbal între “U” Cluj şi Kuban Krasnodar.Programul oficial îl găsiţi pe hailaclujarena.ro

Legat de aşteptările pe care le am de la organizatori;Dată fiind importanţa evenimentului cred că încărcătura emoţională şi stresul asupra organizatorilor va fi destul de ridicat şi sper să nu se încurce lucrurile şi să  înceapă concertul cu întârziere.Nerăbdarea este destul de mare când vine vorba să-i vezi live pe Smokie sau pe Scorpions.În rest mă aştept la muultă muzică bună şi distracţie.

  Cât despre mine, cred că sunt cel mai bun pentru a fi blogger oficial "Cluj Arena" pentru că pur şi simplu gândul că aş putea fi îmi face inima să bată cu putere.Asta se întâmplă în primul rând pentru că sunt un mare iubitor al Clujului.Iubesc Clujul şi toate lucrurile bune care i se întâmplă acestui oraş mai mult decât cei care s-au născut în Cluj.Drept dovadă este faptul că am ales să părăsesc frumoasa mea ţară natală, Bucovina,pentru a trăi în Cluj.
      În al doilea rând pentru că îmi plac foarte mult formaţiile "principale" care vor concerta la Cluj în 8 şi 9 Octombrie.

Pe Scorpions i-am mai văzut odată la  Sibiu în 2007 de 1 decembrie, a fost o zi pentru care mă felicit de fiecare dată când îmi amintesc(Credeaţi că doar Mr.Bean se felicită singur?).Pe Smokie nu i-am văzut  până acum dar îi ascult de multă vreme şi ador să ascult live "Living next door to Alice", "For a few dollars more" sau "Mexican girl" şi  în calitate de blogger oficial poate să-i întâlnesc faţă în faţă apoi să vă povestesc pe blog cu emoţie retrăind momentul la fiecare cuvânt tastat.
       În plus ar fi chiar nemaipomenit să-i întâlnesc pe cei de la  Pasărea Colibri pentru că-i ascult din copilărie şi le ştiu pe de rost melodiile.Cât despre Grigore Leşe cred că aţi intuit deja."Cântec despre Bucovina" este melodia mea de suflet şi drept vă spun că daca mi-ar cere aş cânta-o alături de el pe scenă deşi n-am făcut în viaţa mea aşa ceva....No ziceţi voi acuma.Nu-s eu cel mai bun de blogger oficial "Cluj Arena"?

Acest articol a fost scris pentru a participa la concursul  organizat de Dan Olteanu pentru desemnarea a 6 bloggeri oficiali "Cluj Arena"

Ce înseamnă Cluj Arena pentru mine şi pentru Cluj    Astăzi am un mare motiv de bucurie, voi participa cu acest articol la un concurs organizat de Dan Olteanu având şansa să fiu unul dintre cei 6 bloggeri oficiali "Cluj Arena"

Comparat de unii cu un vehicul din Star Wars aterizat pe malul Someşului Cluj Arena este pentru mine un motiv în plus să mă consider un norocos că acum 6 ani am ales să plec din Bucovina în Cluj ..În anul 1919 un doctor pe nume Iuliu Haţieganu înfiinţa echipa "U" Cluj.Anul acesta, peste aproape un secol eu primesc o diplomă de absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" şi sper ca să fiu de faţă în momentul în care echipa Universitatea Cluj înfiinţată de Iuliu Haţieganu joacă pentru prima dată pe minunea aceasta de stadion care îl face mândru de oraşul lui pe orice clujean..Pentru mine ca pentru toţi clujenii Cluj Arena este dovada că oraşul în care locuiesc este unul plin de viaţă şi cu mari speranţe de la viitor.Cluj Arena este floarea cu care se face primăvară în lumea spectacolului la Cluj.Mai multe întreceri sportive, mai multe concerte, mai multe momente de destindere la care voi putea să particip.

      Pentru Cluj realizarea într-un timp de doar 2 ani a stadionului este o dovadă că ardelenii deşi se mişcă încet fac lucrurile repede şi cum trebuie.Clujul având o echipă atât de iubită cum e "U"  şi un număr de 60.000 de studenţi iubitori de spectacole era fără acest stadion ca o masă fără scaune.Acum că are laolaltă 30.000 de scaune pe care nu plouă "împachetate" într-o arenă superbă se poate afirma încă odată că "Clujul-i fruncea".Mai mult de atât construcţia stadionului a fost doar începutul pentru că aceasta a adus după sine construirea în apropiere a unei săli polivalente care va fi gata la anul şi alte modernizări în aceeaşi zonă.Aşadar datorită Cluj Arena ne aşteptăm ca pe viitor să se audă mult mai des în lume de urbea de sub Dealul Feleacului.

Preţuri mai mari la grăsimi în Danemarca

Încercând să mai facă un pas în direcţia "statul te vrea sănătos" Danemarca le dă peste degete celor care întind prea des cuţitul la pachetul cu unt.De la 1 octombrie în ţara vacilor orice aliment care conţine grăsimi saturate în proporţie mai mare de 2,3% va fi taxat suplimentar cu 2,6 euro per kilogram de grăsime conţinut.Astfel preţul untului va creşte cu 30% , cipsurile se vor scumpi cu 8% şi "oleul" de floarea soarelui cu 7%.