Samburii de caisă pot fi toxici

Ca și student la medicină sau ca medic e normal să fii sunat de prieteni și cunoscuți și să fii întrebat chestii...Într-o zi m-a întreabat pe facebook o colegă din blogosferă dacă sâmburii de caisă "produc somn".

Tot ce știam în acel moment despre sâmburii de caisă era că au un conținut bogat în vitamina A, C, vitamine din complexul B si cel mai important pentru naturisti, samburele de caisa contine amigdalină(sau vitamina B17), o substanta folosită în tratamentul cancerului...Foarte bine și frumos o să ziceți voi...bine până la un punct pentru că amigdalina ajunsă în organism este descompusă în câteva substanțe printre care și  o cianură...da,un fel ca la Roșia Montana...cianură.

Consumați în cantități mici(până la 3 pe zi) sâmburii de caisă sunt foarte buni pentru că organismul poate neutraliza cantitățile mici de cianură...Consumați în cantități mai mari  pot duce la intoxicația acută cu cianuri ale cărei simptome sunt asemănătoare cu simptomele hipoxiei de altitudine( somnolență excesivă, slăbiciune generală, dureri de cap și pot merge până la comă)....Deci iată că produc somn sâmburii dar nu un somn fiziologic ci mai degrabă un somn adânc,uneori atât de adânc încât poate atinge cu fundul lumea cealaltă(Doamne ferește-ne)

7 comentarii:

 1. Anonim18:44

  Multumesc pt stire chiar nu stiam de ce mi-e somn dupa ce consum simburii de caise...

  RăspundețiȘtergere
 2. Azi am mancat vreo 10-12 samburi de caise , dupa care m-am dus la sala, am facut un antrenament intens, dupa care 30 de minute de cardio. Stare de somnolenta inexistenta...

  RăspundețiȘtergere
 3. În 1993, Departamentul Statului New York pentru Agricultură și Piețe a testat conținutul de cianura a două pachete de sâmburi de caise de 250 gr., importate din Pakistan, care au fost vândute în magazinele alimentare de sănătate, ca o gustare. Rezultatele au arătat că fiecare pachet, dacă este consumat în totalitate, conține cel puțin dublul dozei minime letale de cianură pentru un om adult. Pachetele au fost scoase din magazine. [3] În ciuda acestui fapt, nu au existat decese în Statele Unite ale Americii și doar 1 toxicitate gravă provocată de sâmburi de caise a fost raportată intre 1979 și 1998. [4] În medie, un sâmbure de caisă conține aproximativ 0,5 mg de cianură.


  de pe wikipedia

  RăspundețiȘtergere
 4. Citisem acum câteva luni că dacă se consumă în exces și în formă repetată devine nociv pentru organism. Anumite cure naturale pentru vindecarea cancerului recomandă exact consumul de sâmburi de caisă, parcă 10/zi, care consumați cu regularitate vor distruge celulele canceroase.

  Cel care a descoperit faza asta, un american, a încercat să-și breveteze descoperirea, dar cică, la insistențele mediului pharma din US, totul a devenit ilegal. Acum că o fi sau nu o fi can-can nu mă pot pronunța. Când eram mai mic, împreună cu alți copii, vara mâncam mulți sâmburi de caise, și până acum nici eu, nici restul n-avem nimic ...

  RăspundețiȘtergere
 5. Anonim19:23

  E posibil ca americanii sa ii interzica dar nu din motiv ca sunt toxici am manca intr-o zi peste 30 de samburi si nu am avut nimic. Am gasit si celebrii samburi cu vit B17 aici http://enzimatic.ro/B17%20Samburi%20de%20Caisa%20Raw%20(Amari)%20Boga%C8%9Bi%20%C3%AEn%20Vitamina%20B17%20(Raw%20Apricot%20Kernels)

  RăspundețiȘtergere
 6. Anonim00:35

  Cand eram copil adica anii 68 -75 mancam la bunici la tara, (in perioada caiselor) probabil cam 300-500 gr. samburi.poate ca acea componenta de cianura nu este cianura de care tot auzim ca otrava. Poate ceva mai concret cu formule si concentratii ne-ar lamuri. Si apoi daca limita ar fi 3 samburi pe zi , nu cred ca s-ar mai gasi spre vanzare la orice magazin.

  RăspundețiȘtergere
 7. Anonim23:05

  Locuri de munca urgente! Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze! Seriozitatea noastra este absoluta! Primele castiguri au fost deja acordate! NU este joc piramidal sau MLM! Avem nevoie de operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii,trimiteti textul "Info" la adresa de email: PAULCHIREA@YAHOO.COM

  RăspundețiȘtergere