Arta medicinei

Stephen Gaeta este un medic și om de știință din SUA.În prezent acesta își face rezidențiatul în medicină internă undeva pe coasta de vest.În zilele care trec de la pilula administrată bolnavului până la apariția vreunui efect pozitiv Gaeta desenează.Prima sa lucrare a apărut după ce și-a susținut teza de doctorat..A desenat o inimă folosind cuvintele din teza sa despre aritmiile cardiace.Iată creația:

Ulterior Stephen Gaeta a mai creat și alte imagini prin aceeași tehnică și le-a publicat sub forma unei colecții intitulate "Art of Science".
    Recent a cugetat la colegii de breaslă și și-a spus părerea în colecția  "Art of medicine" Din punctul lui de vedere anestezistul și internistul stau cel mai mult cu mâinile încrucișate, chirurgul e cel mai îndrăgostit de meserie iar radiologul...radiologul stă undeva în spatele imaginii  însă ochii  lui văd opacități și transparențe dincolo de aparențe...
Ia te uită că m-am făcut și critic de artă...Monica Tatoiu Arhiștiutorescu pierde teren în favoarea mea.

Profi, magazinul din cartier

Într-o luni dimineață melcul zărește furnica prin cartier,venea spre el grăbită ca de obicei
-Furnicuțo, furnicuțo, începe el să strige fluturându-și ochii.
-Ce-i vitezomanule? Zice furnica râzănd.
-Furnicuțo, am auzit că s-a deschis un nou magazin Profi, știi cumva cum pot să ajung la el?
-Mergi drept înainte către ieșirea din oraș și joi faci la stânga, zice furnica și chicotește din nou.
-Eei furnicuțo,muncești prea mult și ai rămas în urmă cu știrile.Profi s-a transformat în magazin de proximitate și trebuie să fie unul nou deschis pe aici pe aproape,prin cartier.Îl găsesc eu până diseară..și dacă ajung mai târziu nu-i problemă că din câte știu Profi din cartierul nostru va fi deschis nonstop..

Inlăuntrul nostru suntem la fel, cultura e singura care face diferența

Titlul acestei postări este un citat din cugetările lui Confucius.Luat într-un anume fel este foarte adevărat.Cultura face diferența. Înlăuntrul   însă nu prea suntem la fel.Iertare domnule Confucius dar pe planeta 2012 sunt o mulțime de psihologi care ne spun asta cu parafa pe inimă.Nici măcar celălalt înlăuntru, al trupului,nu e deloc la fel.Noi,radiologii vă putem garanta asta cu poze dar asta e deja altă discuțe...
   La servici, între două ture de "poze interioare" avem și noi câte o mică discuție ce se dorește a fi intelectuală.Astăzi am discutat despre nordici. Între radiologi țările nordice au o faimă bună pentru că nu știu din ce motive nordicii,în special norvegienii,îi primesc și plătesc pe radiologii români de parcă ar fi o specie pe cale de dispariție.Am povestit despre cum pot ei să aibă nivel de corupție zero, excedent bugetar în vreme de criză și nesperat de multe blonde deștepte.

Exercițiile fizice regulate îmbunătățesc memoria

Mersul pe jos sau pe bicicletă sau orice alt fel de zbenguială timp de jumătate de oră sau o oră pe zi poate îmbunătăți memoria și capacitatea de învățarea.Profesorul Art Kramer de la Universitatea din Ilinois care a condus o serie de cercetări susține că exercițiile fizice zilnice duc la creșterea în dimensiune unor părți esențiale ale creierului.Deci cum ar veni,dai din fund și-ți crește creierul.
   Potrivi lui Art Kramer dacă începem facem zilnic timp de 45 de minute câteva exerciții de gimnastică aerobică  după 6 luni începem să observăm o înbunătățire a funcțiilor noastre cognitive.De asemeni,potrivit studiului exercițiile fizice regulate îmbunătățesc atenția și capacitatea de a efectua mai multe activități simultan.

Arme pacifiste

Doresc să fie plaiul nins
De florile neprihănirii
Și să domnească pe întins
Doar pacea, visul omenirii

Zăpada reclamată la poliție

Ieri dimineață Ghiță Guzanu era supărat peste măsură.Nici el nu mai știa a câta oară trebuia să se trezească de la 5 dimineața pentru a deszăpezi curtea ca să poată ieși cu mașina.

 Îmbrăcat gros și cu vechea lui cușmă de iepure pe ochi aruncă nervos zăpada pe grămada de lângă gard care ajunsese de o înălțime impresionantă.În asemenea vremuri se gândea el e mai bine să stai la bloc, acolo măcar poți înjura primăria că nu ți-a deszăpezit parcarea din fața blocului... Dar  asta nu era singura problemă a lui Ghiță generată de zăpadă.Dincolo de grămada care acoperea gardul se afla curtea unui vecin afurisit  şi paranoic.Și cum pe întuneric Ghiță nu vedea că arunca zăpada peste grămadă, tocmai în curtea vecinului se trezi a doua zi cu o reclamație la poliție din partea acestuia.

Grăsuți drăguți și nedrăguți

Deși noi oamenii suntem niște ființe teribil de complexe și implicit greu de înșirat pe categorii totuși ne place la nebunie să ne categorisim unii pe alții de parcă am fi bile colorate sau ceva...Și exact asta o să fac eu acum, practic nu mă pot abține să nu-i împart pe cei grași în două categorii.

Grașii veseli!!
Am văzut de multe ori persoane grăsuțe care sunt probabil conștiente că nu au un fizic prea artrăgător si cred că încearcă să compenseze asta avand o atitudine veselă, mereu binevoitoare...Sunt genu de oameni pe care e bine să-i oprești pe stradă când te-ai rătăcit sau să-i ai ca prieteni.Cu ei te distrez mereu mai mult decat te-ai fi așteptat și te cerți foarte greu .Am impresia că genul acesta de grăsuți nici macar nu sunt grași pentru că le place să manânce fără masură ci mai degrabă datorită faptului că au un metabolism "setat" pe ingrășare. Tot ce le poți dori este să incerce totuși să slabească, ca să se poată bucura și de pensie nu numai de viață dar sa ramană mereu la fel de veseli...

Evoluţia medicinei din perspectiva unei sexagenare

Două babe sexagenare de la ţară şi exagerat de sănătoase pentru vârsta lor stau de vorbă(pentru cei care se gandesc la prostii, sexagenar nu înseamnă o persoană care generază radiații infraroșii vorbind despre sexul obiectelor neutre ci e o persoană cu vârsta între 60 şi 70 de ani și atât).
Prima îi povesteşte celei de-a doua despre recenta ei plimbare la oraş:

Ce am învățat de când sunt mare

Jocul Orb mi-a pasat o leapșă cu ceva timp în urmă.Cum programul meu nu mai e la fel de liber și flexibil ca în studenție,în ultimul timp n-am prea reușit să îmi organizez timpul suficient de bine încât să am timp și pentru. blog,Astăzi însă e Duminică, e vreme și de un mic somn dar și de o scurtă deszăpezire a trecutului personal...căci acolo,în trecut, trebuie să caut informații pentru a rezolva leapșa.Cum puteți citi în titlu leapșa cere să pun pe tavă câteva lucruri pe care le-am învățat de când sunt mare.Iată-le


1.Cu cât știm mai mult cu atât realizăm că știm mai puțin


În anul 1 de facultate un profesor a făcut cu cretă albă un mic cerc pe o tablă neagră și ne-a spus: Cercul acesta reprezintă cunoștințele voastre iar tabla reprezintă necunoscutul.Apoi început să mărească cercul spunând: Cu cât se mărește cantitatea voastră de cunoștințe cu atât veniți mai mult în contact cu necunoscutul aflând că există tot mai multe lucruri pe care nu le știți.

Jumătate dintre medici sunt extenuaţi emoţional

Unul dintre criteriile după care mi-am ales specializarea pe care să fac rezidenţiatul a fost "cantitatea de stres" aferentă specializării şi numărul de ore de muncă.Rezultatul a fost că mi-am ales radiologia unde programul de muncă este de doar 6 ore iar nivelul de stres nu prea ridicat.Dealtfel cu două excepţii toţi din grupa mea am ales astfel de specializări.O fi fost aşa datorită sfaturilor primite în studenţie de la unii asistenţi de grupă sau în urma discuţiilor pe această temă pe care le-am avut între noi sau poate din cu totul alte determinări, asta nu ştiu.