Cat ne ajuta progresul tehnologic, cu adevarat?

In mod firesc, cu cat societatea evolueaza si cu cat tehnologia face noi si noi progrese, atingand performante neimaginabile cu doar putin timp in urma, omul va simti si mai mult nevoia de confort si nevoia de a-si usura, pe cat posibil, viata sau activitatile. Pentru multi dintre noi aceasta evolutie este de la sine inteleasa, fiind una bine-venita, din toate punctele de vedere.

Pentru altii, insa, cel putin la nivel teoretic, lucrurile nu sunt tocmai roz. Astfel, exista studii care sustin efectele nocive, pe termen lung, ale progresului tehnologic si ale cresterii gradului de confort al populatiei – si cand spunem confort nu ne referim neaparat la cel domestic, la adeptii uni trai de huzur, care cauta ‘canapele piele’ sau ‘covoare lux’, pentru a-si satisface niste capricii personale, pentru ca astfel de tendinte au existat intotdeauna; omul primitiv mai instarit, probabil ca dormea pe cele mai multe piei, echivalentul modern fiind acela al unei saltele medicale. Vorbim de un confort care presupune usurarea tuturor activitatilor, atat fizic cat si intelectual. Efortul pe care trebuie sa-l depunem acum, pentru a taia un copac, este unul de care este capabil si un copil, daca are drujba potrivita. In acelasi timp, nu trebuie sa ne mai batem capul imaginand solutii la diferite probleme, pentru ca acestea deja au fost gasite pentru noi.

Pentru ca vorbeam de efectele negative, se pare ca unul dintre ele este scaderea mediei IQ-ului, la nivel mondial – si am spus mai sus care este mecanismul prin care se intampla asta. Faptul ca in scoli si universitati se studiaza lucruri tot mai complexe nu are legatura directa cu evolutia inteligentei la nivelul intregii rase umane. Se pare ca si creierul are dimensiuni mai mici decat acum cateva mii sau zeci de mii de ani.
Este adevarat ca speranta de viata este una care creste in continuu, momentan. Dar acest lucru se datoreaza aproape exclusiv progresului medicinei si mai deloc faptului ca ducem o viata mai usoara. Stramosii nostri traiau mai putin pentru ca mureau de la o simpla infectie, in lipsa tratamentului, sau pentru ca aveau dusmani – mai mult sau mai putin naturali.