Autostrada Iaşi-Cluj-Occident, traseul propus de guvern versus traseul logic

Ştiţi de ce investesc nemţii de la Mercedes 300 de milioane de euro în Sebeş şi nu în Botoşani?

Pentru că la Botoşani bate crivăţul iarna într-un mare fel (expresia asta am folosit-o doar ca să fiu trendy, crivâţul bate în realitate  straşnic, rece-tăios şi strâmb) iar nemţii nu poartă izmene.În Germania este mai ruşinos să porţi izmene decât să întârzii undeva în condiţiile în care se ştie că în ultima mie de ani nu s-a consemna nici o întârziere a vreunui neamţ undeva.

Majoritatea n-aţi crezut ce am spus mai sus.Nu ştiu cum se face că-i credeţi pe politicieni când vă spun acelaşi lucru dar cu alte cuvinte...

No dragilor, adevărul este că şi nemţii şi alţii fac fabrici în vestul României sau şi mai la vest, în Ungaria pentru că la Iaşi sau Botoşani nu duce nici o autostradă.

 Guvernul ne promite o autostradă de la Iaşi către Europa.Foarte bună ideea doar că autostrada aceasta este ca democraţia românească.Este bună ca  idee dar este pusă aiurea în practică. Priviţi fotografia de mai jos.Traseul cu albastru mai închis este cel propus de guvern. Guvernul nu are bani iar investitorii privaţi nu vin să-l construiască.Nici nu e de mirare.O autostradă trebuie gândit în aşa fel încât să unească cât mai multe puncte importante, să circule pe ea şi cei de mijlocul ei nu doar cei din capete.
   Autostrada Moldova în varianta ministrului pune pe harta autostrăzilor 5 oraşe: Iaşi, Paşcani, Târgu Neamţ, Reghin şi Târgu Mureş.


Traseul absolut logic este altul.Este cel pe care dealtfel îl folosesc autocarele şi camioanele din Iaşi, Botoşani, Piatra Neamţ, Suceava care fac curse spre vest şi este desenat de mine cu albastru mai deschis.Acesta este în proporţie de 80% traseul drumului E58 şi uneşte 12 oraşe plus oraşul Suceava pe lângă care trece la o distanţă de 20 de kilometri.

 Distanţa Iaşi-Cluj (deci Iaşi-Europa) este aceeaşi pe ambele variante doar că pe varianta desenată de mine ar trebui construţi cei 60 de kilometri de autostradă în plus care pe varianta propusă de guvern îi reprezintă tronsonul Câmpia Turzii-Cluj care sunt construiţi deja.

Gândiţi-vă acum că aşa o autostradă ar lega nu numai Moldova de Europa ci şi o bună parte din Nordul Transilvaniei şi ar rezolva problema şoselelor de centură pentru  vre-o 11 oraşe printre care şi Cluj deci ar fi mult mai circulată şi prin urmare mai rentabilă pentru un investitor care să o construiască.

Întrebarea mea este de ce domnul ministru nu încearcă să facă autostrada pe trasul pe care l-am desenat eu?  Aş vrea să citească dumnealui această postare şi să-mi răspundă..

Ce ar trebui să se întâmple să-l fac să se gândească la varianta logică? Să primescă postarea câte un "like" de la fiecare locuitor din cele 11 oraşe? Cred că da ,dacă o mie de oameni îşi exprimă public o idee asta-i  sperie pe politicieni şi încep să gândească.