Poveşti din armată dintr-o ţară idioată

În vara lui 1996 îmi amintesc că mă luptam să le demonstrez părinţilor că sunt în stare să iau premiul întâi în clasa a patra chiar dacă nu-mi placea deloc franceza şi chiuleam de la religie.Unii medici cu care lucrez acum în spital terminau atunci,în 1996, facultatea de medicină şi în loc să stea o vară întreagă cu gluteii la soare să înveţe pentru examenul de rezidenţiat cum am făcut eu în 2011 ei trebuiau să-şi ia geamantanul şi să plece în armată pentru 6 luni.

Pe atunci orice medic mascul, sănătos şi fără pile trebuia musai învăţat să bată pas de defilare cu o forţă generatoare de moarte prin compresie asupra râmei aflate  la doi metri sub pământ.De asemeni,pentru a reuşi în viaţă statul considera că tânărul medic trebuia să doarmă timp de şase luni  într-o cameră cu cel puţin douăzeci de feluri de miros de picioare şi douăzeci de feluri de sforăit.Altfel nu putea ieşi doctor din el.Ba chiar doctorii cu adevărat buni erau marinaţi în dormitoare cu 40 de locuri şi învăţaţi să câte cântece milităreşti cu efect depresiv de lungă durată.

Aşadar în 1996 după ce au terminat facultatea băieţii s-au dus şi s-au prezentat cu toţii la unităţile militare unde erau repartizaţi. La o săptămână după încorporare,într-o dimineaţă într-un dormitor din acesta cu 20 de paturi apăru poliţia militară  şi aduse un băiat micuţ şi negricios,mai negru de supărare decât de felul lui şi îl aşeză pe singurul pat neocupat încă.

După ce pleacă poliţia băiatul şi-a scos din geamantan o pereche de dopuri de urechi pe care le-a îndeasat bine în urechi şi o pereche de ochelari de dormit pe care i-a tras pe ochi şi s-a întins aşa îmbrăcat în pat.A stat aşa toată ziua, fără să răspundă la întrebările colegilor,fără să meargă să mănânce,fără să meargăm la baie. A doua zi pe la prânz colegii i-au  adus ceva de mâncare,a refuzat să mănânce.A treia zi a mâncat ceva.A patra zi a început să vorbească, le-a spus cum îl cheamă.Numele lui era Tudor Toma.

  Nu era vreun soi de infractori, ba chiar era şi el absolvent de medicină, terminase la Iaşi.A fost săltat de poliţia militară de pe aeroportul Otopeni de unde trebuia să plece în SUA cu viză şi cu tot ce trebuie.Avea contract semnat cu Mayo Clinic.Pentru cei care nu ştiu Mayo Clinic este cea mai mare clinică de cercetare şi diagnostic din lume.Timp de 20 de ani la rând a fost pe primul loc în clasamentul celor mai bune spitale din SUA.
   Tudor Toma era primul român de după revoluţie care reuşise se semneze un contract cu ei.N-a ajuns să mai şi lucreze. Paşaportul i-a fost anulat.A pierdut contractul, a pierdut şi şansa de a se mai angaja vreodată la Mayo Clinic. Statul român a considerat că este mai important pentru acest tânăr să fie pus în slujba unei unităţi militare care avea să se desfiinţeze peste două luni...

În 2000 Tudor Toma a plecat la Londra unde şi-a făcut doctoratul.Acum se poate lăuda că este singurul medic specialist de la University Hospital Lewisham din Londra care ştie să bată pas de defilare astfel încât moare râma la doi metri sub pământ şi aceasta nu-i foloseşte la nimic.