Propunere ecologică pentru fabrica Egger din Rădăuţi

Rădăuţi a fost declarat în anii trecuţi cel mai curat oraş din România dintre oraşele sub 100.000 de locuitori şi îmi este cel mai drag oraş mic din câte am văzut vreodată.De ce? Pentru că fix acolo m-am născut

Indiferent unde voi locui în această lume mă va interesa soarta acestui oraş.Transformat  într-un burg german de către austrieci în secolul 18 oraşul Rădăuţi a aşteptat cuminte, austriecii din 1918 până în 2006 când austriecii nu l-au dezamăgit s-au întors să-l pună pe harta mondială a industriei.

   80 de hectare de teren au fost achiziţionate de Egger, cel mai mare producător de cherestea din lume şi acoperite de hale,depozite drumuri şi cale ferată formând una dintre cele mai mari fabrici din România.Toate cele 80 de hectare sunt iluminate astfel că pe timpul nopţii fabrica poate fi observată de la 20 de kilometri distanţă.Acesta este aspectul care m-a determinat să adresez această scrisoare deschisă către conducerea fabricii Egger Rădăuţi

Pentru iluminarea fabricii sunt folosite mii de becuri care din păcate se mai şi ard şi trebuie înlocuite.
    Multă lume apreciază Egger pentru că este o companie foarte interesată de aspectul ecologic al funcţionării sale şi este probabil singura companie din România care are un program de silvicultură sustenabilă, cu alte cuvinte EGGER utilizează lemn rezidual provenit de la fabrici de cherestea, activităţi forestiere de igienizare şi lemn reciclabil adecvat.Nu ştim însă ce se întâmplă cu zecile de kilograme de becuri înlocuite anual în fabrică.Sunt şi ele reciclate adecvat sau nu?.În cazul în care acestea nu ajung la un reciclator vreau să-i invit pe cei de la Egger să apeleze la varianta sigură şi gratuită pentru ca aceste becuri să ajungă la reciclat.Variantă este numită Recensământul Becurilor Arse din România organizat deRecolamp.


Ce este Recolamp?

Organizaţia Recolamp este o organizaţie non profiz specializată in gestionarea deşeurilor din echipamente de iluminat, autorizată de Ministerul Mediului si Padurilor şi care deţine peste 8000 de puncte de colectare pentru astfel de deşeuri a lansat o provocare numită Recensământului Becurilor Arse din Romania adresată tuturor companiilor şi instituţiile din România generatoare de deşeuri.

Pentru a face posibila colectarea fara efort din partea companiilor Racolamp oferă gratuit acestora si pe termen lung: 

  1. recipiente de colectare standardizate, in baza unui protocol de colaborare incheiat cu fiecare locatie in parte,
  2.  servicii de ridicare deseuritransportdepozitare,sortareconsolidare regionala si nationala,
  3. servicii de tratare si reciclare cu ajutorul reciclatorilor contractati,
  4. număr de telefon gratuit si serviciile aferente preluarii apelurilor, in vederea ridicarii deseurilor semnalate de generatori.
Tot ce trebuie să facă Egger este să acceseze această pagină(link) şi să completeze un protocol de colaborare cu Recolamp.
Deoarece ştiu compania Egger ca fiind una  preocupată de respectarea normelor ecologice ştiu că o vor face, dacă nu cumva au făcut-o deja.