Construcţii vechi şi noi.Auschwitz versus Floreşti

Avem aici două imagini din satelit în care sunt fotografiate două complexe de clădiri de undeva din Europa.În afară de asemănarea de aspect care e evidentă din satelit mai avem şi alte asemănări dar şi deosebiri.

În ambele locuri o sumă mare de oameni au mers pentru a trăi acolo pentru tot restul vieţii.

 În primul loc oamenii au fost forţaţi să se ducă.În al doilea loc s-au dus de bună voie.

 Primul loc arată mai bine de la sol deoarece faţada clădirilor este din cărămidă aparentă iar clădirile au doar 2 etaje, deci le umbresc mai puţin pe cele din jur.Primul loc este în Polonia, este lagărul de concentrare de la Auschwitz construit în timpul celui de al doilea război mondial,aici urmând să-şi întâlnească moartea un milion de evrei.Este probabil cel mai sinistru loc de pe planetă.

Al doilea loc este un complex de blocuri Floreşti, judeţul Cluj, România.A fost construit cândva în perioada 2003-2008 aici alegând să trăiască câteva mii de oameni. Este cu siguranţă cel mai sinistru cartier în care am fost eu vreodată.Distanţa dintre clădiri este cam aceeaşi ca la Auschwitz(mai mică decât între cele două clădiri ale pentitenciarului din Gherla) dar clădirile sunt mai înalte cu un etaj iar faţadele mai anoste, de un roz palit.Mirosurile nu sunt ca la Auschwitz(Doamne fereşte) dar sunt.O fermă imensă de pui se află la câteva zeci de metri distanţă.Totuşi oamenii s-au mutat aici de bună voie legându-se de aceste apartamente prin rate la bancă pe mulţi ani.

Comparaţia pe care am făcut-o e groaznică.La fel şi faptul că un asemenea cartier a putut lua fiinţă în secolul 21.Mă întreb cine ar trebui spânzurat pentru asta?..

Clujenii spun în glumă că în Cluj poate fi foarte uşor construită o grădină zoologică îngrădind cartierul Mănăştur...Iată că puţin mai încolo Clujul are şi un ghettou, şi asta nu e glumă.

Am colegi şi cunoştinţe care locuiesc în Floreşti.Sper ca nici unul dintre ei să nu locuiască în această zonă...Da mă Gropare? Sper că tu stai prin vre-o vilă în cartierul Terra sau ceva de genul acesta....

1 comentarii:

  1. andreea06:23

    Cred k e complex multiserv daca nu ma insel

    RăspundețiȘtergere