Dispozitiv de făcut maşina mai deşteaptă

Îmi amintesc că acum vre-o zece ani se făceau un fel de predicţii despre viitor.Îşi imaginau jurnaliştii de IT cum va fi când maşina, casa, aragazul vor fi dotate cu un calculator şi ne vor "comunica" diferite chestii.

Acel viitor a venit.Tiptil, aproape pe nesimţite, fără să lase urme calculatoarele s-au strecurat în măruntaiele diferitelor mașini.Să luăm cele mai celor mai utilizate dispozitive de la ora actuală. Automobilele şi telefoanele.Toate automobilele  și foarte multe telefoane, numite pe bună dreptate smartphone, au devenit "posedate" de către calculator.

Oricât de dragă ne-ar fi maşina telefonul ne este mai apropiat.Unii dormim cu el sub pernă, cu toţii mergem cu el la baie.Maşina nu se bucură de asemenea privilegii. Nici măcar Papa care pare să meargă peste tot cu mașina nu cred că merge la baie cu mașina și nici măcar eu care îmi iubesc Fordul de Foioioi nu dorm cu el sub pernă din considerente lesne de înțeles. În plus telefonul comunică mai mult cu noi decât mașina.Ar fi culmea să nu comunice, pentru asta e făcut...

Voi cum vedeţi viitorul în educaţie?

După mine educaţia ori va avea un viitor mai actualizat şi personalizat ori nu va avea deloc. Eu nu zic că nu-s valabile ecuaţiile care se predau de 100 de ani în şcoli dar Doamne iartămă..Până şi clima planetei  se schimbă mai repede decât învăţământul.Încercarea de a uniformiza, de a băga acelaşi lucru în cap la toţi elevii e cea mai bună metodă de a face tinerii să urască şcoala.

Numai în România se putea întâmpla aşa ceva.

Numai în România putea face cineva un telefon deştept cu procesor Quad Core Cortex A7 de 1,2 GHz, cu  display luminos HD Super Amoled de 4,65 inch si 320 dpi, o camera foto/video de 8MP model OV8830 cu diverse functii precum HDR.Totul la preţ de 1499 de lei.

Numai în România se putea întâmpla asta pentru că telefonul de care vă zic este făcut de braşovenii de la Allview şi se numeşte P6 Quad.

P6 Quad este versiunea îmbunătăţită a celui mai bine cotat telefon Allview care e cunoscut ca şi P6 Stony.
Numele de P6 Quad vine aşa dar de la vechiul P6 care este echipat ,cum v-am spus mai sus, cu un procesor Quad Core.Smartphone-ul este Dual SIM şi impresionează prin viteza de procesare, oferind un raspuns rapid la solicitari multiple si prin functiile de care dispune. Cele mai impresionante funcţii sunt viteza de download de 21,6 Mbps şi capacitatea de a face filmări de 1080p.

Dar staţi puţin, primul lucru care îl observi la un telefon este design-ul, e prima impresie şi aceasta contează. P6 Quad se "pricepe" să dea bine şi la prima impresie.Are forme elegante si design ultra slim. Are o rosime de numai 8,6 mm si cântăreşte 131 de grame.

Să recapitulăm.Are procesor maxim, are display mare şi de calitate, are cameră cu mulţi megapixeli şi design ultra slim.O vorbă zice că telefonul subţire cu cheltuială se ţine.Adică cu cheltuială de baterie.Ei bine, la un telefon cel mai mult curent consumă procesorul. P6 Quad având un procesor Quad Core realizat în tehnologia de 28nm consumă curent puţin aşadar; telefonul P6 subţire cu cheltuială minimă se ţine şi bateria încărcată ţine mult şi bine.

Sincronizare contacte Nokia - Google - iPhone

Toată lumea aleargă cu limba scoasă de-un cot după Android că vezi Doamne numai Androidul e în stare de o mare minune.Minunea că numerele de telefon din agenda telefonului cu Android pot fi încărcate pe contul tău Google şi pe urmă le poţi accesa prin Gmail când doreşti, le poţi încărca pe alt telefon cu Android din două click-uri şi contactele tale adunate de-o viaţă nu se mai pierd odată cu pierderea sau furtul telefonului.

Este adevărat.Telefoanele cu Android pot face ce am scris mai sus dar la fel pot şi telefoanele Nokia.Eu am un Nokia 5800 Xpress Music cu Symbian din 2010.Iată cum am făcut să-mi încarc agenda telefonului în contul Google şi mai departe pe iPad...

Anunturi imobiliare

Era veștilor și povestilor spuse din gură în gură a luat sfârșit odată cu apariția ziarelor..Ziare care s-au înmulțit așa de tare încât oamenii credeau că era pădurilor va lua sfârșit fiind trasnformate în hârtie de ziar până la ultima surcea.

A venit însă era internetului care salvează pădurile, ne salvează pe noi de drumuri la magazin, de bani dați pe ziare și ne aduce mult mai multă informație. Să zicem că ești un cetățean din capitală care caută vânzare apartament gara de nord Soluția care te aduce cel mai aproape de ce cauți nu este un ziar de anunțuri. Nici măcar un site de anunțuri de toate felurile ci un site care are anunțuri doar de un fel.Un site de anunțuri imobiliare. Deosebirea între acest site și un altul de anunțuri de tot felul este că acolo vei găsi apartamente sau case de vânzare care au o groază poze și cum fiecare poză face cât o mie de cuvinte din câteva click-uri afli o groază de mii de cuvinte despre apartamentele aflate la vânzare în zona care te interesează.
Acesta este principalul avantaj al utilizarii site-urilor specializate.Orice este pus la vanzare are foarte multe poze bine facute.Așa poți să-ți faci o idee clară despre un apartament dinainte să te duci să-l vezi.Aceasta te va scuti de drumuri în plus și de multe neplaceri.

Despre fluidizarea traficului la noi în oraş

Nu ştiu în alte oraşe cum e dar în Cluj traficul e foarte "fluid like".Voi aţi văzut vreodată un fluid, de exemplu apa dintr-un râu, să curgă în ambele sensuri în acelaşi timp pe aceeaşi conductă sau canal?..Poate că ați văzut dar cei de la primăria Cluj jură că n-au văzut așa ceva și prin urmare și-au propus să facă toate străzile din Cluj cu sens unic.Centrul e gata deja ...
   Eu stau pe o stradă în pantă aşa că traficul înspre centru, dimineaţa curgea foarte bine până când zilele trecute, cei de la primărie au venit şi au montat un sens giratoriu într-o intersecție de pe strada mea.

Jurnal de călătorie. Drumul Laptelui

Danone m-a invitat la Bucureşti vinerea trecută, în calitate de blogger transportator, pentru a parcurge o parte din Drumul Laptelui la bordul unui camion cisternă.

Sosirea în Bucureşti

Vineri dimineaţă la cinci trecute fix m-am trezit la propriu, în faţa Gării de Nord. M-am întins puţin şi am coborât din autocar. La uşa autocarului mă aştepta Spânul de Bucureşti, taximetristul care ţi se oferă singur să de ducă unde ai nevoie. Dacă te urci în maşina lui el te va duce bucuros pe un alt drum al laptelui numit "unde a înţărcat dracul puii". L-am evitat. Eu am mers la Bucureşti ca să vă pot povesti despre Drumul Laptelui Danone nu despre cum să fii jefuit în cinci paşi. Mi-am ales singur un taxi din staţie şi-am plecat către fabrica Danone.

Sosirea la fabrică.

Deoarece taximetristul meu a trecut de cel puţin patru ori pe roşu am ajuns cu vre-un sfert de oră mai devreme. M-am pus să aştept în faţa porţii de la fabrică până la ora şase dar n-am stat nici zece secunde că doamna portăreasă a şi venit la mine:
-Haideţi domnu blogger, intraţi!
Am fost cam uimit:
-De unde ştiţi că eu sunt bloggerul?
-Ştiam că trebuie să veniţi, nimeni nu vine aici fără ca eu să fiu anunţată!
Organizaţi îs ăştia frate, mi-am zis eu după ce am trecut de poartă şi am luat-o aşa în diagonală prin curte către cisterne.
-Aloo, colegu! mă strigă cineva, să mergeţi pe acolo pe culoarul marcat cu galben, n-am vrea să vă lovească o cisternă!! Nu părea să fie raliu de cisterne în curtea fabricii în ziua aia sau ceva, nici măcar nu era vreuna cu motorul pornit dar m-am conformat repetând în gând: Super organizaţi îs ăştia frate!

Un film românesc cu final cunoscut.

Mare agitaţie şi aglomeraţie în urbea noastră cea încălecată pe Someşul Mic.Chiar dacă Someşul nostru nu mai e mic după atâta ploaie Clujul e tot Cluj deci are TIFF.Asta e minunat, ar fi şi mai minunat dacă n-ar ploua. Oricum nu despre ploaie vreau eu să discut aici ci despre TIFF şi filme.

De câţiva ani de când sunt în Cluj mă bucur de TIFF. Nu-s critic de film sau ceva..sunt simplu spectator Clujean care are plăcerea de a vedea la TIFF filme faine pe care nu le găseşte în restul anului nici la cinematografe, nici în librărie pe DVD-uri  şi asta mă face mai bogat din punct de vedere cultural Dacă m-aţi întreba care e primul film văzut la cinematograf n-aş putea să vă spun dar vă pot spune că primul film văzut la TIFF a fost Va, vis et deviens în 2007.Dacă ar fi să vă spun filmul la care am râs cel mai bine, nu ştiu, dar ştiu sigur că filmul la care am râs cel mai bine  în ploaie a fost filmul bulgăresc Mission London pe care l-am văzut în cadrul TIFF 2011 la o proiecţie în aer liber şi umed (ploua ciobăneşte) chiar la mine în cartier şi am povestit aici.

Prima dată

Discuţie între doi prieteni:
-Auzi mă Gabi, la tine cum a fost prima dată?
-Hai Andrei, termină cu întrebările astea..
-Nu măă,vreau să zic cum a fost prima dată când ai cumpărat sau vândut ceva pe internet, pe un site din ăsta cu anunţuri gratuite.
-Aaa, păi aşa zi, să ştii că a fost tare prima dată.A fost de vre-o cinci ani în urmă.Am găsit un tractor convenabil pe un site de anunţuri gratuite locale din Banat şi am mers cu tata să-l luăm.Până l-am cumpărat, până am găsit un camion să-l aducem acasă a durat vre-o două-trei zile, am stat la o mătuşă într-un sat lângă Timişoara.
-Şi de ce zici că a fost tare?
-Păi mătuşa avea o vecină de vre-o 18 ani cu care am ieşit într-o seară şi ne-am cam îndrăgostit.
-Că te-ai îndrăgostit tu repede, nu mă mir dar cam repede s-a îndrăgostit fata de tine, dar nah, având în vedere că aveai deja şi tractor, e de înţeles.
-Eei, nu, că bănăţencele nu-s aşa materialiste ca ale noastre.Ele ştiu să iubească şi să se poarte alfel.Cele măritate îşi iubesc bărbatul de parcă ar fi Duce
-Cum aşa?
-Păi toată ziua le auzi numa "duce bărbate şi adu aia, duce bărbate şi fă aia..."
-Bine dar voi n-aţi ajuns până acolo, aţi fost mult timp împreună?
-Nu prea mult, vre-o câteva luni în care oricum ne-am văzut rar.Ea n-a vrut să vină în Bucovina, zicea că ea vrea să trăiască doar la oraş, şi din astea.
-Şi astă toamnă n-ai sunat-o?
-De ce să o sun?
-Să-i spui că satul vostru a fost declarat oraş...

Poveste scrisă despre scris

Blogal Initiative provoacă bloggerii să scrie povesa 2.0 a unui director.Se ştie însă că bloggerii scriu numai şi numai despre ce le place iar mie directorii nu-mi plac.Nu-mi plac  deoarece primul director cu care am avut eu de-a face a fost un director de şcoală cu care nu m-am înţeles deloc. Vă întrebaţi dacă era om rău? Nu era om rău dar avea un defect şi mai mare, era profesor de matematică.Eu cu matematica am avut mereu o relaţie geometrică, traiectul meu de mişcare în spaţiu timp intenţiona să se întâlnească cât mai puţin posibil cu matematica chiar dacă ar fi fost prelungit până la infinit, sa fie paralel cum se zice în popor.Domnul director s-a apucat să forţeze cam mult acest traiect, această faptă fiind,în accepţiunea mea, una de neiertat.

Cum se zice în maghiară la Hello Kitty

Să fii naționalist în zilele noastre, mai ales în UE nu înseamnă să urăşti alte naţii cum era la modă în preajma celui de-al doilea război mondial ci înseamnă să-ţi păstrezi cât mai nealterată naţionalitate.După părerea mea ungurii se pricep cel mai bine la aceasta.

Nu odată am întâlnit maghiari care trăiesc de o viaţă în România şi vorbesc rău româneşte sau deloc.Foarte mulţi români îi înjură pentru faza asta.Eu nu o fac, dacă ei reuşesc să se descurce fără să înveţe româneşte bravo lor.De ce ar învăţa ei mă rog o limbă de care nu prea au nevoie.Ce, nu se pot uita la telenovele româneşti? Cum să nu se poată, românii cum se uită la Suleiman Magnificul care e în limba turcă?..

Românii iau faza asta ca pe o ofensă, zic "uite bă ungurii ăştia ai dracului(când ei defapt sunt ai lui Victor Orban) cât ne urăsc pe noi românii, nu vor să înveţe suava noastră limbă latină înfrumuseţată cu elemente turceşti şi slavone".
Românii aceştia ar trebui să-i aprecieze pe unguri că-şi apără limba lor mai mult decât au apărat Ardealul.

Ungurii nu împrumută nici un cuvânt, traduc tot, ei n-au nici week-end, nici wireless,nici hands-free, au cuvinte ungureşti.În plus dublează în limba lor filmele şi emisiunile străine care le dau pe posturile lor, la fel fac şi polonii de exemplu.

Şi să ştiţi, ungurii au grijă să-şi înveţe şi copiii să nu împrumute cuvinte englezeşti.Ultima încercare a străinilor de a virusa limba maghiară cu cuvinte englezeşti a fost apariţia pe piaţă a Hello Kitty.Problema a fost rezolvată repede.În maghiară Hello Kitty se numeşte Cioacolom Ţiţi!..Asta în vreme ce românii o dau pe engleză şi când vine vorba de numele oraşelor, în Moldova, la Iaşi i se zice Iashinton iar Botoşaniul se cheama Bostonshani...să le fie rushame...